Navíc v průběhu srpna úplně zmizí i dopravní omezení v úseku 112. až 119. kilometru dálnice u Jihlavy. Dělníci totiž po dvou letech dokončí modernizaci tohoto sedmikilometrového úseku. Spolu s modernizací tam bude ale i ukončeno nedávno zahájené radarové měření.

„O nadcházejícím víkendu bude dokončena čtvrtá etapa modernizace dálničního úseku 112 až 119, kdy dojde opět ke zprovoznění sjezdu na 119. kilometru. Během srpna tam budou probíhat dokončovací práce poslední páté etapy,“ potvrdil tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Konkrétní termín srpnového zprovoznění bude určen na základě kontroly celého úseku. V polovině července už tedy bude kompletně rekonstruovaný a rozšířený jízdní pruh na Prahu i na Brno.

„Během poslední páté etapy budou dělníci pracovat ve středním dělícím pásu. Dva plus dva jízdní pruhy tak budou odsunuty ke krajnici,“ přiblížil provoz jízdy po dálnici Studecký.

Součástí modernizace tohoto úseku byla i demolice a opětovné postavení Měšínského mostu. „Měšínský most je již osm měsíců zprovozněn a nevykazuje žádné problémy,“ ujistil mluvčí Studecký.

Ilustrační foto.
Akutní poškození zdraví stále hrozí při koupání v Sykovci a v Černém

Radarové měření rychlosti v opravovaném úseku dálnice mezi Jihlavou a Velkým Beranovem bylo spuštěno teprve začátkem letošního června. „Nevadí nám, že by příští měsíc mělo radarové měření skončit. Kamery splnily svůj účel. Šlo nám především o to, abychom minimalizovali havárie na dálnici a tím spojený zvýšený provoz v Jihlavě,“ vysvětlil náměstek primátora Jihlavy pro oblast dopravy Vratislav Výborný (ČSSD).

Během červnového měření radary zaznamenaly přes osm tisíc přestupků. „Je překvapující, že jich bylo o mnoho více v jízdním pruhu ve směru z Prahy na Brno než z Brna na Prahu,“ podotkl Výborný s tím, že na Brno bylo přestupků přes šest tisíc a na Prahu přes dva tisíce.

Přestupků je prý tolik, že po dokončení měření, je budou pracovníci jihlavského magistrátu zpracovávat ještě minimálně půl roku. Výši pokuty Ministerstvo dopravy stanovilo na tisíc korun. Vybrané pokuty půjdou do komunikací a zlepšení podmínek dopravy a bezpečnosti provozu v Jihlavy. Zakoupené kamery plánuje jihlavská radnice do budoucna využít jinde.

Ilustrační foto.
I letos krajští úředníci řešili stížnosti studentů na výsledky maturit