Opravy ve školách pokračují dál, ve Velkém Beranově se ale ještě chvíli musí obejít bez tělocvičny, která není dokončená, a v Polné se žáci musí za výukou přesouvat do učeben, kde se zrovna nepracuje.

Ve Velkém Beranově děti prozatím cvičí ve třídách nebo venku, když to dovolí počasí. Do další výuky však rozsáhlá rekonstrukce budovy nijak nezasahuje a ředitelka školy Zdeňka Pavlíčková potvrdila, že jinak škola funguje úplně normálně.

Ve Velkém Beranově je vidět, že opravy rychle postupují, část školní budovy už je barevně natřená a dostává nový veselý kabát.

O vzhledu školy měli možnost v průběhu prázdnin rozhodnout obyvatelé obce, zaměstnanci školy a rodiče žáků svým hlasováním. Vybírat mohli z celkem šesti návrhů, a tak budova již v těchto dnech dostává nátěr ve žluté, oranžové a šedé barvě. „Máme samé pozitivní reakce, všem se to líbí," řekla Pavlíčková.

Starosta Velkého Beranova potvrdil, že rekonstrukce dál pokračuje podle plánu a bude hotova na začátku listopadu, jak stojí na oficiálních webových stránkách školy.

Na Základní škole ve Velkém Beranově začala výuka 9. září. První školní den tu byl o týden odložen kvůli zpožděné opravě budovy. V rámci rekonstrukce se tu zateplovala fasáda a střecha, vyměňovala se okna a upravovalo se jedenáct učeben. Hlavním důvodem prodloužení prázdnin byl důraz na bezpečnost žáků při nástupu do školy.

I v Polné se místní škola rekonstruuje dál podle plánu. „Opravy pokračují mílovými kroky. Blížíme se k závěru prací uvnitř," řekl ředitel polenské základní školy Zdeněk Dvořák.

A jak se jim v Polné daří skloubit výuku a rekonstrukci školy? „Je to složité, ale mám velmi schopné zástupce, kteří každý den před vyučováním sondují stav učeben a zajišťují přesuny žáků," sdělil Dvořák. Všechny práce by v Polné měly skončit ještě před koncem října.

O týden delší prázdniny si v Polné užili pouze žáci šestých až devátých tříd, kteří navštěvují budovu školy v Poděbradově ulici. První stupeň výuku začal řádně, protože budova v Komenského ulici se neopravuje. V rekonstruované budově školy v Polné pobíhá zateplení, výměna oken a parapetů, nová malba a zatepluje se půda a střecha.

MARTINA MÁTLOVÁ