Aktuálně je pro návštěvy na Jihlavsku uzavřená pouze psychiatrická nemocnice. Zákaz návštěv v Nemocnici Jihlava zatím vyhlášen není, ale tato situace se může změnit. „Většinou dáme na doporučení hygieny, asi nás to čeká také,“ prozradila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Pro návštěvy už jsou uzavřeny například nemocnice v Pelhřimově, v Havlíčkově Brodě nebo v Humpolci. Aktuální informace o situaci v jihlavské nemocnice mohou návštěvy sledovat na webových stránkách.

Do nemocnice by však neměli chodit lidé, kteří jsou nachlazení. „Pokud se chystáte do nemocnice na návštěvu vašich blízkých a pociťujete jakékoliv příznaky respiračního onemocnění, zůstaňte prosím doma a nešiřte onemocnění dále,“ řekla Zachrlová. Její prosba míří také na návštěvy, které sužuje „jenom“ kašel, rýma či kýchání. Případná infikace chřipkou by mohla znamenat nebezpečné komplikace pro hospitalizované pacienty.

I návštěvníci bez zdravotních potíží by však měli dbát základních hygienických zásad, zejména mýt a desinfikovat si často ruce a při kýchání si zakrývat ústa. „Nepůjčujte si mobilní telefony, sklenice, příbory, u dětí hračky. Při zdravení se vyhněte podávání rukou, objímání a líbání. Vyvarujte se přímému kontaktu s lidmi, kteří mají nachlazení nebo chřipku,“ dodala Zachrlová.

Ilustrační foto.
Od začátku týdne přibyly případy závažného onemocnění chřipkou