Dětská diskotéka, výlet do westernového městečka, prohlídky jihlavského podzemí s překvapením, otevření lanového parku, cesta pohádkovým lesem nebo aktivity v jihlavské zoo. Oslavy Dne dětí jsou letos na Jihlavsku velmi pestré.

Hned tři akce si pro malé i velké děti připravila jihlavská zoo. V pátek se tam uskuteční program zaměřený na záchranu zvířat a přírody jihovýchodní Asie a problematiku neekologické výroby palmového oleje. „Páteční akce je určena hlavně pro přihlášené školy. Na sobotu je v plánu soutěž Po stopách zvířat, kterou pořádáme ve spolupráci s firmou Auto Activity. V neděli bude v centru PodpoVRCH a v africké vesničce Matongo nachystána řada zábavních aktivit, například malování na obličej," řekla mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová.

V sobotu se můžete vypravit do jihlavského podzemí, kde se ve 14, 15 a 16 hodin konají speciální prohlídky s překvapením. Hodně rušno bude v sobotu také na dětském dni v letním amfiteátru Heulos. Na programu jsou ukázky práce policie a policejní psovodů a práce záchranné služby, taneční vystoupení, pohádkové dílny, hrátky se zvířátky, bojové sporty nebo třeba dětská diskotéka.

Nudit se nebudou ani děti z Polenska. Polenský dům dětí a mládeže už na pátek připravil diskotéku. Na zámku v Polné v neděli vypukne akce s názvem Velký dětský den se soutěžemi, dětskými vystoupeními a výstavou obrázků.

Hod tomahavkem

Děti, které navštěvují dům dětí a mládeže v Třešti, se v sobotu vydají do westernového městečka Stonetown v Kamenici u Humpolce. Svátek dětí tam oslaví stylově v nabídce je například hod podkovou, nožem nebo tomahavkem, skákání v pytli, házení míčem a podobně. Až se děti vyřádí ve westernovém městečku, půjdou na návštěvu muzea strašidel v Pelhřimově.

Speciální akci si na sobotu připravili ve Lhotce u Telče. V Turistatku Javořice totiž právě v tento den otevírají nový lanový park. „Začínáme ve 13 hodin, k dispozici bude nejen lanové centrum, ale i trampolína, lukostřelba, ping-pong, střelba ze vzduchovky nebo petangue," řekl majitel Turistatku Javořice Petr Novák. Lanový park nabízí devět překážek a velkou skluzavku. Jde o druhý lanový park na Jihlavsku, další je u jihlavské zoo.

Oslavy Dne dětí se nikdy nemohou obejít ani bez procházky pohádkovým lesem. V sobotu odpoledne můžete vyrazit k brtnickému rybníku Obora, kde vás čeká setkání s pohádkovými bytostmi, spousta soutěží a úkolů a táborák.

Pohádkový les bude možné v neděli projít také v Třešti. Od půl druhé do půl třetí se startuje od zámeckého hotelu. Vybrat si můžete dvoukilometrovou pohádkovou trasu pro menší děti nebo pětikilometrovou sportovní trasu pro starší ratolesti.

ZUZANA MUSILOVÁ