„Přípravné práce na demolici začaly už v červnu, kdy byly přeloženy inženýrské sítě. V tomto týdnu začala dodavatelská firma budovu postupně rozebírat, přičemž odstraněn by měly být i konstrukce pod terénem. Vznik
lý prostor bude následně zarovnán a zhutněn a bude sloužit jako staveništní zařízení pro firmu realizující rekonstrukci interny, která začne na podzim," uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný. Později by místo mělo sloužit jako parkoviště pro potřeby nemocnice.

Do budovy starého pavilonu už se zakously bagry. „Samotná demolice probíhá postupným demontováním budovy, materiál je hrubě oddělen a odvezen na recyklační pozemek, kde bude roztříděn," vyjádřil se tiskový mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina Ondřej Rázl. Celkové náklady na demolici nevyužívané budovy se vyšplhaly na více než čtyři miliony korun.

S bouráním je spojeno omezení. „Po dobu demolice bude uzavřený jeden z chodníků vedoucí v okolí bourané budovy, a návštěvníci areálu nemocnice by tedy měli být opatrní a dodržovat dopravní značení," doplnil další informace Rázl.

Budova se začala stavět 
v roce 1961 jako jeden z prvních nemocničních pavilonů, infekční oddělení v ní sídlilo od roku 1967. V roce 2012 se přestěhovalo do pavilonu urgentní a intenzivní péče v jiné části nemocničního areálu.
V současnosti je objekt zcela prázdný a nevyužitý. Zázemí tam donedávna mělo několik drobných živnostníků a ještě před několika měsíci tam fungovala nukleární medicína.

O využití zmiňované stavby se dlouze diskutovalo. Všechny navrhované varianty, co z pavilonu udělat, ale vždy narazily na nějakou překážku. Rekonstrukce by krajský úřad vyšla velmi draho, neprošel ani návrh o prodeji. Proto tedy nakonec kraj přistoupil k demolici.

Největším problémem bylo to, že pavilon vykazoval velké energetické ztráty. „Pro personál to bylo údajně nejhorší 
v zimě, kdy byly teplotní rozdíly mezi chodbou a pokoji třeba 20 stupňů. Na chodbě se větralo přes skleněné žaluzie," přidala jednu zajímavost mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

S bouráním pavilonu nesouhlasí jihlavský městský zastupitel a architekt Jaroslav Huňáček (ODS), který se snažil tuto budovu do poslední chvíle zvrátit. Ale nepodařilo se mu to. Objekt starý padesát let, který brzy zmizí z areálu nemocnice, jihlavský architekt považuje za architektonicky zajímavou a unikátní. Ve své době totiž byla prototypem nemocničních staveb, které Československo vyváželo do některých rozvojových států v Africe.

„I přes mé četné intervence kraj jako majitel budovy nakonec přistoupil k demolici. Nelíbí se mi to, ale už s tím nic nenadělám. Peníze vynaložené na demolici mohl kraj využít na opravy ostatních budov v areálu. Několikrát jsem představitele kraje upozorňoval i na to, že mohl pavilon prodat. O koupi a rekonstrukci objektu měli zájem privátní investoři, kteří by tam udělali například centrum sociálních služeb," připomněl Huňáček své snahy před čtrnácti dny, když už byla demolice naplánována.

Prostor po nemocniční budově bude tři roky sloužit jako zázemí pro stavbaře. Pak by 
z něj mělo být parkoviště.