Více než tři roky poté ale zůstává objekt, který spadá pod Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra (ZSMV), stále opuštěný.

Firma, která zde chtěla udělat datové centrum, nakonec od smlouvy odstoupila a ani jednání s dalšími zájemci nic konkrétního nepřinesla. „Po ukončení smluvního vztahu se společností CGMC projevilo o pronájem areálu třešťského areálu S-7 několik soukromých subjektů. K uzavření nájemních smluv ale nedošlo, protože po prvních kontaktech již zájemci v jednáních nepokračovali," uvedla bez dalších podrobností Gabriela Vaňková z tiskového oddělení Ministerstva vnitra.

Areál bunkru byl na začátku roku 2013 pronajat společnosti CGMC, družstvo. Pronájem trval od 7. ledna do 31. března 2014, ale nájemce podle Vaňkové za celou dobu trvání nájemního vztahu datové centrum nevybudoval. Ve výběrovém řízení se přitom cena za pronájem vyšplhala přes milion korun ročně.

Konec dohodou

Zástupce společnosti, která si tehdy místo pronajala, se Deníku nepodařilo kontaktovat. Vaňková z ministerstva však sdělila, že smlouva o nájmu byla dokončena dohodou smluvních stran bez udání důvodu právě závěrem března 2014.

Areál S-7 v Třešti je v současné době částečně využíván jako sklad pro potřeby ZSMV, a dále je využíván zaměstnanci pro potřebu Informačního záchranného systému Pegas-Matra pro region východní Čechy a Moravu. „V současné době ZSMV uvažuje o pronájmu pouze části areálu," dodala Vaňková.

Chráněný areál, který stojí poblíž zámku v Třešti, byl vybudovaný v sedmdesátých letech dvacátého století. Místním tvrdili, že zde bude sklad zeleniny. Kolaudace se konala v roce 1974. Do bunkru se mohlo schovat až dvě stě padesát lidí.

Podzemní areál v Třešti měl zajistit i podmínky pro zasedání ústředního krizového štábu, včetně zajištění souvisejících služeb, například stravování, lékařské ošetření a odpočinek členů štábu. Nyní však není budova plnohodnotně provozuschopná a k jejímu plnému využití při krizových situacích by byla nezbytná rozsáhlá rekonstrukce. Oprava by podle odhadů stála asi 350 milionů korun, vláda na ni však nemá peníze.