Voliči budou mít největší výběr v Třebíči, kde chce o jejich přízeň usilovat 13 volebních uskupení, o jedno více než v Jihlavě. Z 11 stran budou moci vybírat voliči v Havlíčkově Brodě a Žďáru nad Sázavou. V Pelhřimově jde do voleb jen sedm volebních stran, zjistila ČTK na registračních úřadech.

Matadorem mezi kandidujícími starosty je pětasedmdesátiletý Leopold Bambula. Současný první muž pelhřimovské radnice kandiduje už ve čtvrtém volebním období, třikrát byl zvolen starostou. Letos figuruje na druhém místě kandidátky ODS za současným místostarostou Ladislavem Medem. „Rozhodl jsem se znovu kandidovat, protože chci ODS pomoci dokázat, že ve straně nejsou jen lidé, kteří něco zpronevěřili, ale jsou tam i slušní lidé, zejména na komunální úrovni," řekl Bambula.

Hlavním úkolem nového vedení Pelhřimova bude podle Bambuly dokončení rekonstrukce čistírny odpadních vod, vyčištění odkalovacích rybníků pod čistírnou, oprava bazénu, chodníků a vozovek.

Na čtvrté volební období se připravuje o deset let mladší starosta Třebíče Pavel Heřman na kandidátce uskupení Volba TR. Byl prvním porevolučním starostou města v letech 1990 až 1994, uspěl i ve druhém volebním období, ale ukončil je v roce 1997 odchodem do Senátu. „V současném volebním období jsem se ujistil, že stále mám co nabídnout," řekl Heřman. Během příštích čtyř let by Třebíč podle něj měla revitalizovat Karlovo náměstí a městské parky a vybudovat turistickou infrastrukturu pro památky UNESCO.

Šedesátiletá senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová kandiduje za ČSSD na druhém místě za současným náměstkem hejtmana Vysočiny Vladimírem Novotným. Zvěřinová vnímá současnou menší voličskou podporu klasických stran ve prospěch nezávislých kandidátů, ale předpokládá, že voliči nakonec ocení odvedenou práci pro rozvoj města i absenci trestních kauz. Žďár podle ní potřebuje připravit další obytnou zónu a dokončit rekonstrukci hlavního náměstí. „Při neexistenci obchvatu města je nutné vybudovat další propojení místních komunikací," dodala Zvěřinová

Devětapadesátiletý Jaroslav Vymazal, jenž je primátorem Jihlavy už dvě volební období, vede kandidátku ODS i do letošních voleb.

Za ODS opět kandiduje jednapadesátiletý starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Poprvé se stal starostou v červnu 2010 za tehdejší starostku Janu Fischerovou, která uspěla ve volbách do Sněmovny, poté byl opět zvolen v řádných podzimních volbách 2010. Tecl je přesvědčen, že voliči ocení čtyřletou práci odvedenou pro město.

Havlíčkův Brod by podle něj měl pokračovat v budování cyklostezek, dokončit revitalizaci Smetanova náměstí a městského parku Budoucnost.