Podle mluvčí Nemocnice Jihlava Moniky Zachrlové jde o velice záslužnou činnost.

„Dobrovolníci k nám dochází pravidelně na onkologii, geriatrii a na dětské oddělení . Jejich úkolem je zpříjemnit pacientům pobyt v nemocnici," přiblížila dobrovolnictví v Nemocnici Jihlava Monika Zachrlová.

V poslední době je mezi pacienty a dobrovolníky hodně oblíbené venčení pejsků či králíků. „Se zvířaty chodí pomocníci přímo na oddělení, ale v případě hezkého počasí a dobrého stavu pacienta mohou samozřejmě také ven," upřesnila Zachrlová.

Dle zkušeností je vidět, že službu oceňují všichni bez rozdílu věku od dětí až po seniory. „Dětem a rodičům snáze uteče pobyt u nás a senioři se rozptýlí. Léčí totiž i úsměv a dobrá nálada," dodala Zachrlová. Do jihlavské nemocnice chodí dobrovolníci, které sdružuje Oblastní charita Jihlava, ale i Centrum pro rodinu nebo hospicové hnutí. „Dále jde o jednotlivce, kteří mají zájem," sdělila Zachrlová.

Dobroch roku

O tom, že jsou tito lidé potřeba, přesvědčuje každý rok anketa Dobroch roku jihlavské Charity. Ocenění získávají ti, kteří pracují v sociálních i zdravotních službách pod záštitou dobrovolnického centra Oblastní charity Jihlava.

Letošním vítězem ankety se stal Jaroslav Honěk, který pomáhá pětaosmdesátileté Marii Doležalové. Ta žije v domově pro seniory, je jí přes osmdesát let, nevidí a neslyší, přesto jde o velice živou, společenskou a aktivní paní.

„I přes svůj hendikep se velice zajímá o věci kolem sebe. Má například i e-mailovou poštu a speciální program, který jí zprávy přečte," poznamenal Jaroslav Honěk.

Lidem, kteří by dobrovolnictví chtěli vyzkoušet, ale z jakéhokoli důvodu váhají, vzkazuje: „Je to o prioritách a čase. Když ho chcete mít, tak si ho najdete," dodal závěrem Honěk.

Dobrovolnické centrum při jihlavské Charitě hledá neustále nové nadšence, kteří by chtěli pomoci.