Trash Hero je hnutí dobrovolníků, kteří organizují úklidy lesů, parků, pláží a měst. Praktickou formou úklidů podporují vzdělávání v ekologické tematice, ukazují zákulisí odpadové problematiky a vzbuzují v lidech nadšení pro životní prostředí. Trash Hero je spolek složený výhradně z dobrovolníků. Ti organizují pravidelné úklidy ve svém bydlišti a inspirují ostatní, aby omezili jednorázový odpad.

Odpadkoví hrdinové fungují celoročně, protože vidí smysl právě v pravidelnosti úklidů a budování komunity kolem. Sbírání odpadků však není hlavní účel úklidových akcí – skrz svůj pozitivní přístup zvyšují angažovanost lidí v ekologických otázkách. Věří, že každý z nás může udělat malý krok, aby se choval šetrněji k přírodě. Téma ekologie a zero waste prezentují s lehkostí a se zaměřením na každodenní život.

Strakapoud. Ilustrační foto
Tip Deníku: Vysočina ožije přírodou

Dobrovolnické hnutí vzniklo v roce 2013 v Thajsku. Do dneška se ve 12 státech zapojilo přes 170 tisíc dobrovolníků ve 100 základnách, kteří sebrali přes 880 tun odpadků. Nejvíce základen se nachází v jihovýchodní Asii (Thajsko, Indonésie, Malajsie), kde je odpadová situace kritická. V České republice zatím působí v 16 městech, uspořádali přes 100 úklidů a zapojili na dva tisíce lidí a dětí.