Historicky první Národní potravinová sbírka se uskuteční příští sobotu 16. listopadu také na Jihlavsku. Konkrétně v hypermarketu Tesco v Jihlavě a v Tescu v Telči a také v hypermarketu Interspar v Jihlavě.

Kdo bude chtít, bude moci v těchto obchodech nakoupit a darovat trvanlivé potraviny a pomoci tak lidem v nouzi v charitativních zařízeních ve svém kraji. „Sbírka upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel, jako jsou například senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni, a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem," informovala Iveta Vrbová z Potravinové banky Vysočina.

A jak bude celá akce probíhat v praxi? Před jmenovanými obchody budou od osmi hodin ráno stát pracovníci Charity, kteří budou lidem rozdávat letáčky s informacemi o první Národní potravinové sbírce. „Dostanou také jídelní lístek, na kterém bude uvedeno, které potraviny je vhodné pro tuto akci kupovat. Jedná se o jídlo s větší trvanlivostí," přiblížila Vrbová.

Pokud se lidé rozhodnou do akce zapojit a potraviny nakoupí, budou za pokladnami obchodů stát další pracovníci Charity. „Ti budou mít košíky, do kterých budou lidé darované potraviny odevzdávat. O všem se povedou záznamy," dodala Vrbová. Potravinová pomoc bude směřovat do zařízení, jako jsou azylové domy, aktivizační služby, terapeutická komunita Podcestný mlýn, služby Diecézní Charity Brno a všem lidem v nouzi.

Sbírka reaguje na skutečnost, že v Česku narůstá počet lidí, kteří nemají na nákup základních potravin. „Devět procent obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby, a potřebuje potravinovou pomoc. Skupina obyvatel závislá na pomoci potravinových bank postupně narůstá," uvedl Fabrice Martin Plichta, předseda České federace potravinových bank.

Akce v sobotu 16. listopadu proběhne nejen na Jihlavsku, ale po celé České republice. Potraviny bude v obchodech vybírat téměř tisícovka dobrovolníků. „Sbírka tak bude jednou z největších akcí svého druhu v Česku," řekla Pavlína Kalousová z Byznysu pro společnost, která akci zaštiťuje.

Přesto, že potravinovou pomoc potřebuje stále více lidí, v Česku se stejně jako v ostatních vyspělých zemích přitom potravinami plýtvá. Navíc, darovat přebytečné potraviny potřebným je v Česku oproti jiným státům Evropské unie pro firmy značně nevýhodné. Z původní ceny potravin musejí i při darování odvést státu daň. Podobné sbírky se každoročně konají téměř po celé Evropě. Ve Francii proběhne na konci listopadu již 29. sbírka potravin. Například v Polsku se minulý rok do sbírky o posledním listopadovém víkendu zapojilo 50 tisíc dobrovolníků.