Sedmý ročník Čisté Vysočiny proběhl v polovině dubna a zapojilo se do něj téměř 22 tisíc dobrovolníků. „Těší mě, že se do akce zapojuje stále více lidí, kterým není lhostejné, jak vypadá prostředí, ve kterém žijeme. Díky zvyšujícímu se počtu dobrovolníků se sice množství každoročně sesbíraného odpadu zvyšuje, celkově ale pozorujeme, že je ho v přírodě stále méně. Je tak jasně vidět, že akce Čistá Vysočina má smysl," řekl krajský radní Martin Hyský. Stejný trend jako Hyský potvrzují i samotní sběrači.

„Máme tradiční lokaci pod Čeřínkem, mezi Rohoznou a Novým Rychnovem, letos jsme tam sbírali třetím rokem. První rok bylo odpadu mraky, letos jsme naplnili jenom pár pytlů, bylo toho opravdu málo. Asi bude dobré lokace měnit a příští rok tak půjdeme sbírat někam jinam, kde odpadků bude víc," konstatoval Matěj Kolář ze spolku KUŠ.

Šest kilometrů

Méně práce pro sběrače si Kolář obecně pochvaloval. „My jsme za to samozřejmě rádi. Buď se lidé naučili, že odpad do příkopů zahazovat nemají, nebo se za jeden rok prostě nenaplní," dodal. Dobrovolníků ze sdružení pro multikulturní a environmentální výchovu se pod Čeřínkem sešlo asi dvacet a vyčistili šest kilometrů silnice.

Do úklidu se zapojili také jihlavští skauti. Středisko Divočáci Jihlava dodalo také dvacítku pomocníků, jež vyčistila sedmikilometrový úsek mezi Lhotkou, penzionem Čejkovna a Mrákotínem, kam skauti jezdí na svoje akce. „Skauti se do této akce s chutí také zapojili, neboť je to počin, který standardně v rámci své činnosti vykonáváme, i když se především soustředíme na úklid podél turistických tras," konstatoval Jan Caha, vedoucí skautského střediska Divočáci v Jihlavě.

Do úklidu se zapojily také samotné obce, školy, firmy i jednotlivci. Celkem letos dobrovolníci uklidili přes dva a půl tisíce kilometrů silnic. O svoz odpadu se postarala Krajská správa a údržba silnic, obecní úřady a také někteří samotní sbírající.
„Nejčastěji se v příkopech vyskytovaly pneumatiky, kterých se v celém kraji letos nasbíralo 786 kusů, což je téměř pětkrát více než v loňském roce. Nechyběly ale ani PET lahve, krabičky od cigaret, plastové díly aut, plechové kbelíky nebo umyvadlo. Raritou letošního sběru byl mrtvý netopýr a lebka s parožím mladého srnce," vypočítal Hyský.