Jako malý židovský chlapec Oskar na podzim roku 1939 odjel Dov Strauss v transportu osmdesáti českých židovských dětí do Skandinávie. Odtud se dostal do Palestiny. Dnes žije v Izraeli, ale do České republiky se pravidelně vrací.

Dov Strauss prošel město a v sobotu odpoledne na radnici navštívil primátora Jihlavy Jaroslava Vymazala. „Při zapisování zdravice do pamětní knihy si Dov Strauss nebyl úplně jistý pravopisem. Na pomoc mu proto přispěchal primátor i přítomní novináři. Dov Strauss však i po dlouhých letech strávených v zahraničí umí česky, stále mluví plynulou češtinou," řekl mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Dov Strauss při návštěvě radnice zavzpomínal na Jihlavu svého dětství. Například si velmi dobře pamatuje židovskou synagogu, která stávala v Benešově ulici na prostranství dnešního parku Gustava Mahlera.

Transport do Skandinávie zřejmě Dovu Straussovi zachránil život, většina členů jeho rodiny totiž během druhé světové války zahynula v koncentračních táborech. „Objevila" ho novinářka Judita Matyášová, která zaznamenala aktivitu dětí z Velkého Beranova, které ve svém projektu na transport upozornily. Na základě jejich zjištění pak Judita Matyášová začala pátrat po dalších účastnících tohoto transportu dětí.

ZUZANA MUSILOVÁ