Letošní kolo se netradičně přesune na Roštejnský rybník, který je za Telčí ve směru na Pelhřimov. „Kvůli vypuštěnému Štěpnickému rybníku jsme museli závody přesunout jinam,“ odůvodnila organizátorka Magda Pojerová.

Proti sobě se postaví profesionálové, hobby závodníci i ženská družstva z celého Česka. „Lidé měli do poloviny července možnost sestavit svou vlastní osmnácti člennou posádku,“ informovala Pojerová. V pravidlech stojí, že minimálně čtyři členové musí být něžného pohlaví a navíc je třeba sehnat také kormidelníka a bubeníka. Hodnotí se jako u většiny klání nejrychlejší čas. Zaregistrované týmy mohou při tvorbě týmových dresů využít svou fantazii, návštěvníci se tak mají na co těšit.

Program začíná krátce před jednou hodinou kapitánskou poradou. Přesně v jednu odpoledne je pak slavnostní zahájení závodu. O dvacet minut později návštěvníci mohou shlédnout první start.

Pořadatelé na celý den připravili zábavu také pro děti. O tu se postará park Robinson Jihlava a Panský dvůr Telč. Vyžití tam podle organizátorů najdou i dospělí. Občerstvení zajišťuje místní rekreační areál U Roštěnky.