Přestože v dešti se nelétalo, odpoledne na Brádelský vrch na západním okraji města dorazili zájemci z blízka i zdaleka. „Zhruba deset lidí známe, jezdí létat pravidelně. A dalších deset zájemců mohlo být místních,“ odhadl Petr Valenta, který akci pořádal.

Účast ovlivnila už jen samotná předpověď počasí, která nebyla příliš optimistická. „Chtěl přijel i účastník ze Slovenka, ale kvůli počasí pro něj nemělo smysl jet jen na dopoledne,“ dodal Valenta.

Na své si přišli i Jihlavané, kteří přijeli bez draka. Mohli se dívat a nebo si půjčit draka od pořadatelů. Jiní místní draka měli, ne však dostatečně odolného. „Trochu jsme asi ten vítr podcenili,“ řekl jeden z dospělých poté, co se jeho dětem přetrhlo lanko draka.

Setkání rodáků a přátel Kostelní Myslové opět zpestřil divadelní soubor KoMyCi.
Jak Janíček prohrál s čerty v kartách. KoMyCi pobavili děti na školním dvoře

V Jihlavě se letos nekonalo celorepublikové setkání poprvé, výhodou je její poloha. „Brali jsme to tak, že Jihlava je ve středu republiky a všichni to sem mají stejně daleko,“ vysvětlil s úsměvem pořadatel, proč se celorepublikový sraz koná zrovna v krajském městě Vysočiny. Vzpomněl, že loni přijeli i účastníci z Itálie, kteří byli zrovna v Česku na dovolené.