K pěstování zeleniny se rozhodla vrátit Marie Smíšková z Havlíčkova Brodu. „Rodiče na zahradě každý rok sázeli brambory a řepu pro králíky. Máma měla zahrádku, kde pěstovala mrkev, petržel a jahody,“ vzpomínala paní Marie. Po smrti rodičů s bramborami a zeleninou skončila. „Neměli jsme na to čas. Jenže teď, když všechno zdražuje, chceme se k pěstování domácí zeleniny zase vrátit,“ dodala budoucí zahrádkářka. Marie Smíšková má štěstí, že vlastní dům s pozemkem. Její známí a přátelé se po volných zahrádkách ptají marně.

Podle Ladislava Hladíka z Českého zahrádkářského svazu je získání pozemku na založení zahrádky téměř nemožné. „Volné pozemky v zahrádkářských koloniích nejsou. Pokud je náhodou někdo prodává, pak hodně draho, nebo si je zahrádkáři předávají v rodinách,“ konstatoval zahrádkář z Přibyslavi. Setkává se stále častěji s lidmi, kteří mu telefonují a ptají se po zahrádce. „Musím je zklamat. Nic volného není a nebude. Například v Havlíčkově Brodě je asi sedm zahrádkářských osad, ale ani v jedné nejsou pozemky k mání. A to ještě jednu osadu Na nebi zrušili, kvůli stavbě sídliště,“ dodal Hladík.

Řízek, ilustrační foto
Obědy v Pelhřimově podražily. Řízek ale někde vyjde jen na 119 korun

Doslova smršť dotazů na volné pozemky řeší i zahrádkáři z Jihlavy. „Sháním zahrádku už tři roky," posteskla si Jana Šulcová z Jihlavy. Zájemci si chtějí zahrádku koupit nebo aspoň pronajmout. „Bezvýsledně. Volné pozemky na zahrádku nejsou,“ vzkázal zájemcům místopředseda zahrádkářského spolku Miroslav Chvístek.

Třeba i milion. Tolik jsou ochotni zájemci platit za volný pozemek. S tím má zkušenost obchodník s realitami Milan Plodík z Havlíčkova Brodu. „Nedávno jsme za tuhle cenu prodali kus pozemku kousek od Havlíčkova Brodu. Byla to jen malá zahrádka se starou boudou. Jenže volné pozemky nejsou a pokud ano, cena je vysoká,“ poznamenal obchodník.

Co čeká budoucí zahrádkáře
Volný pozemek na zahradu až milion korun. Brokolice semena 200 gramů 101 korun. Koktejlová rajčata kapsle 256 korun. Semena rajče tyčkové rybízové jedno balení 15 korun. Okurka salátová jedno balení 36 korun. Paprika sladká jedno balení 24 korun. Cibule sazečka kilo 95 korun. Hnojivo na rajčata 500 gramů 125 korun. Granule proti slimákům kilo 402 korun.
Zdroj: Zahrádkářské prodejny

V okamžiku, kdy se budoucímu zahrádkáři podaří získat pozemek, čeká ho sadba. I tady stouply ceny. Za sáček semen si zahrádkář připlatí v průměru o deset korun víc než před dvěma lety. Zdražila hnojiva i chemie nutná k ochraně rostlin před škůdci. V obchodě Petry Křesťanové v Havlíčkově Brodě je ale výběr bohatý. Podle prodavaček si zákazník může vybrat. Nejlevnější sáček obyčejných semen rajčat stojí necelých dvacet korun, ale nové odrůdy přijdou skoro na stovku. Ceny se liší i podle dodavatelů. „Museli jsme zdražit, když zdražuje dodavatel. Zájem je ale pořád velký. Hlavně teď před jarem. Starší lidé dávají přednost vyzkoušeným odrůdám. Mladší chtějí experimentovat,“ svěřily se prodavačky.