„Zavařuji například pečený čaj, do kterého dávám veškeré ovoce ze zahrady, čím více druhů, tím lépe chutná. Čaj dochucuji skořicí, perníkovým kořením a také netradičně kurkumou pro zahřátí. Směs zalitá horkou vodou přijde vhod nejen v zimě,“ podělila se o recept Marie Svobodová z Jihlavska. Podle ní plody nikdy nedozrávaly tak současně, jako je tomu letos. Se zpracováním má proto nyní mnoho práce, kromě čaje vaří také marmelády z jahod, třešní, malin a rybízu.

Ilustrační fotografie.
Vysočinu trápí sucho, mnohé obce apelují na obyvatele, aby šetřili vodou

Kvalita úrody ale závisí i na vodě, které začíná být nedostatek, to se projeví zejména na zelenině, jako je květák či brokolice, která bude drobnější. „Zima v podstatě přešla plynule v léto, kvůli tomu se posune i moštování, se kterým pravděpodobně začneme na konci srpna,“ informoval Dufek s tím, že očekává dobrou úrodu jablek. Podle něj lidé na své zahrádky stále častěji nakupují ovocné stromky, oblíbené jsou také bylinkové záhony.

Hojnost třešní urychlila spuštění provozu v palírnách ovoce. „Zatím ještě nepálím, ale přijímám od lidí třešně. Zahrádkáři dovezou úrodu třešní a já založím kvas, který později vypálím,“ popsal Roman Koudela z Polenské palírny.