„Letos získá ocenění Zlatý senior pouze jedna naše členka. Už ho udělujeme počtvrté a musíme s tím šetřit, už je nás aktivních jako šafránu," sdělila k udílení cen předsedkyně jihlavského svazu důchodců Pavla Radová. Dříve totiž toto ocenění získali najednou třeba čtyři členové svazu důchodců.

Nárok na získání ocenění mají totiž jenom aktivní členové, kteří ve svém volnu a bez nároků na odměnu například pomáhají s účetnictvím, s pořádáním aktivit a běžným chodem svazu. „Většinou jde o lidi, kteří se ve svazu angažují dlouhodobě, alespoň pět let," doplnil Zdeněk Smutný, předseda krajské rady seniorů, který v minulosti toto ocenění také získal.

Pavla Radová i Zdeněk Smutný by rádi ve svých řadách přivítali nové tváře, které by byly ochotné se ve svazu aktivně angažovat. „Tím, jak se prodlužuje věk odchodu do důchodu, tak stárneme a mladých členů, kteří by se zapojili do dění, máme málo," nastínil současnou situaci mezi důchodci Smutný.

„Noví členové se teď opravdu nehlásí. Ten, kdo by měl ale zájem se registrovat, tak ho to přijde na padesát korun za rok. Navíc také jednou za čtvrt roku pořádáme pro členy, kteří mají půlkulaté nebo kulaté narozeniny, příjemné posezení," přiblížila možnosti, jaké mají členové svazu, předsedkyně Radová. Svaz totiž vedle toho pořádá během roku řadu akcí. „Například chystáme besedu o tom, jak to chodí na předváděcích akcích, aby senioři věděli, čeho se mají vyvarovat. V minulosti jsme zase měli seminář o okrádání seniorů," vyjmenovala Radová.

Čtvrteční zhruba šestihodinový program bude ovšem v odlehčeném duchu, na který se senioři přijdou pobavit a oslavit mezinárodní svátek.

V programu vystoupí pěvecký sbor Seniorek a Foerster, dále vystoupí žáci základní umělecké školy z Jihlavy, mažoretky nebo členové tanečního klubu Hotch-Potch a na pořadu bude také módní přehlídka. Poté až do deváté hodiny večer bude hrát dechová kapela Otíňanka.

Na pořádání se podílí město Jihlava, Kraj Vysočina i Rada seniorů Kraje Vysočina. „Koncem října chystáme tradiční výstavu rukodělných prací seniorů v jihlavské knihovně," pozval už na další akci Svazu důchodců Jihlava Zdeněk Smutný.