Během večera se pod petici Ne uranu na Vysočině podepsala drtivá většina ze stovky přítomných lidí z Brzkova i okolních vsí a měst.

Plány na otevření dolu, kde se zkušebně těžilo již v 80. letech minulého století, představil premiér Bohuslav Sobotka při březnové návštěvě dolu v Dolní Rožínce. Argumentoval hlavně tím, že tento záměr přinese nová pracovní místa v regionu. O tom, zda se začne těžba uranu v lokalitě Brzkov připravovat, by měla vláda rozhodnout letos na podzim na základě ekonomické analýzy, kterou má předložit státní podnik Diamo.

Spolek Naše budoucnost bez uranu poukazuje hlavně na to, že v případě obnovení těžby dojde k poškození životního prostředí, například ke kontaminaci spodních vod a podobně. Podle názorů některých odborníku jsou navíc zásoby uranu v Brzkově malé a těžba se státu v podstatě nevyplatí. S následky těžby, která po několika letech skončí, se budou vyrovnávat příští generace velmi dlouho.

Většina lidí proto v pátek neváhala a petici podepsala. „Bydlím na okraji Brzkova, mám to k dolu nejblíže. Postavili jsme si tu krásný dům se zahradou, kde snad jednou budou žít i naše děti. Nechci, aby tu důl vznikl a došlo k devastaci krajiny a podobně. Proto jsem petici podepsala," vyjádřila se jedna z obyvatelek Brzkova, která si přála zůstat v anonymitě.

Spolek má podporu i mezi členy místního zastupitelstva. „Mluvím jen za sebe, ale já stojím za spolkem. Myslím si, že obci by otevření dolu nepomohlo, šlo by to mimo nás. Spíše se obávám toho, že by se tu zvýšil pohyb lidí a dopravy, nemluvě o dopadech na prostředí. Měli bychom dát o sobě co nejvíce vědět, aby s námi a našimi postoji vláda počítala," uvedl místostarosta Aleš Bořil s tím, že od března, kdy se v médiích objevila Sobotkova vyjádření, v obci panuje značná nejistota.

„Zatím nás nikdo oficiálně nekontaktoval, všechno se dozvídáme z médií. Já jsem se o problematiku uranu začal zajímat před měsícem, kdy jsem byl na podobné diskusi v Jihlavě. Když se uran v Brzkově těžil, mně bylo asi dvanáct let, vše tedy znám jen z vyprávění pamětníků," doplnil místostarosta.
Petice adresovaná vládě bude během prázdnin k dispozici na obecním úřadě. Spolek nyní chystá další kroky k tomu, aby otevření dolu u Brzkova zabránil. „Určitě chceme získat postoje starostů obcí v okolí a probrat to s nimi. Konkrétní podobu protestů, jak bychom o sobě dali co nejvíce vědět, musíme ještě promyslet," řekla Marie Vencová, jedna z členů spolku.

Zástupci podniku Diamo ČTK již dříve sdělili, že i kdyby záměr těžby podpořila vláda, musel by následovat velmi složitý legislativní proces, který by se neobešel bez účasti dotčených obcí, vlastníků pozemků i orgánů státní správy.