Hned za ním skončil jeho spolužák z jihlavské školy automechanik Filip Novotný. Čtvrtou příčku v soutěži obsadil také jihlavský student, a to automechanik Jan Munduch.

„Na krajskou soutěž připravujeme žáky, kteří se umístí na špičce školního kola a kteří chtějí v soutěži pokračovat dále. Kluci se chtěli naučit i něco více než při běžné výuce a jít do soutěže naplno, taková příprava žáků je pak snazším úkolem. Chce-li být žák úspěšný, pak musí především mít sám zájem a touhu se něco naučit. To platí ve škole i v praxi," řekl k úspěchu studentů Vladimír Panáček zástupce ředitele Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava (SŠ PTA Jihlava).

V odborných znalostech a praktických dovednostech se utkalo celkem osm nejlepších automechaniků a autotroniků ze všech škol v Kraji Vysočina, které vyučují autoobory. Studenti museli v soutěži obstát v běžných úkolech z autooprávárenské praxe.

„Museli provést například demontáž, montáž a vyvážení vozidlového kola, výměnu a nastavení rozvodového mechanismu motoru s označením DOHC, zkontrolovat geometrii náprav, změřit emise motoru podle nových předpisů a provést další diagnostická měření prvků elektrických a elektronických soustav vozidla," popsal Panáček.

Studenti Martin Zvoník a Filip Novotný nyní změří své síly na celorepublikovém finále soutěže. To se uskuteční 18. až 22. dubna ve školicím středisku společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi. „Jsem rád, že favorité našeho školního kola velmi dobře obstáli i na krajské úrovni soutěže,a budou tak reprezentovat školu a Kraj

Vysočina na celostátním finále," dodal Panáček.
SŠ PTA Jihlava se snaží studenty co nejlépe připravit do praxe, a proto musí absolvovat i praxi v autoservisech.

IVANA HOLZBAUEROVÁ