Proto se nelze divit, že ve městech a obcích jsou většinou stále aktivní a píší jeden projekt za druhým.

Existují ale již také sídla, která narazila na hranici svých finančních možností.

Vyplývá to z průzkumu, který mezi starosty a místostarosty udělali reportéři Jihlavského deníku.
„V současné době je je možné podávat žádosti o dotace v oblasti dopravy a rozvoje měst a obcí,“ poznamenala mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Milena Marešová. Regionální rada je důležitým orgánem, který jednotlivé projekty posuzuje a rozhoduje o tom, kam peníze doplují.

A doplují peníze v příštích letech třeba do Staré Říše? Je to možné, chystají se tam například zvelebovat své „centrum“.
Jasno naopak mají ve Stonařově. „V dalších měsících nebudeme s pomocí fondů EU realizovat nic. Teď máme rozdělané tři velké projekty a na nic jiného nezbudou peníze,“ poznamenal starosta městyse František Plavec.

Prvním projektem, který se teď ve Stonařově dělá, je budování sportovního areálu. Dále je na „programu dne“ revitalizace horního toku řeky Jihlávky. Tam se v této době betonují a připravují hráze.

„Nejdůležitějším projektem, který bude snad hotový někdy na podzim, je ale vystavění centrální čistírny odpadních vod a kanalizace. K tomu bychom chtěli přidat asi už jen modernizaci výtahu v domě s pečovatelskou službou. Na víc nebudeme mít peníze (nutná spoluúčast obce či města, která se přidává k dotacím – pozn. redakce),“ doplnil starosta František Plavec.
Stonařov tak například musí zatím oželet projekt komplexní úpravy veřejného prostranství.

Na jaké projekty chtějí získat dotace další obce na Jihlavsku? Více si můžete přečíst v pondělním vydání Jihlavského deníku.

Jaroslav Paclík, Jana Georgievová