Po úvodním dubnovém závodu v rakouském Langschlagu hostila druhý díl letošního seriálu dřevorubeckých závodů Eurojack Jihlava. 
V amfiteátru Heulos čtyři desítky borců z České republiky, Německa, Rakouska, Švýcarska, Švédska či Francie po oba víkendové dny předváděly skvělé výkony při přesekávání kmenů, řezání dřeva velkými ručními i motorovými pilami, házení sekerou nebo stromolezení. Dřevorubci se blýskli vytříbenou technikou, neomylnou přesností a také maximálním soustředěním. Na snímku vítězný Rakušan Armin Kugler, druhý skončil Čech David Síla.

Účastníci předvedli obratnost při práci s motorovou pilou nebo sekerou. Vítězem závodu se stal Rakušan Armin Kugler. V Jihlavě ovládl evropské klání stejného podniku i v letech 2014 a 2015. Včera to oznámila organizátorka dřevorubeckého klání Jacqueline Sílová.

Mezi čtyřmi desítkami účastníků se představily i tři ženy. Ale ani jedna nepostoupila do finálového souboje. „Přece jenom se musely porovnávat s muži a v tom je určitý handicap třeba při náročné práci se sekerou. Ale i tak si myslím, že si zaslouží uznání," uvedla Sílová.

Do včerejšího finále postoupilo osmnáct nejlepších mužů. Za Kuglerem obsadil druhé místo David Síla a třetí skončil Němec Danny Mahr. Podle Sílové bývá tradičně nejatraktivnější disciplína lezení na deset metrů vysoké dřevěné sloupy. Závodníci na vrchol šplhají pomocí speciálních maček 
na boty a posouvají se i lanem obepnutým kolem sloupu.

„Ti nejlepší se dostanou nahoru a zpátky dolů za devět vteřin," uvedla Sílová. Dodala, že dřevorubecké závody jsou specifické různorodostí soutěží. „K vidění jsou jak disciplíny vyžadující především sílu a výdrž při přesekávání ležícího kmene a při řezání ruční pilou, tak disciplína vyžadující dobrou techniku a klid při odřezávání kotoučů motorovou pilou 
z volně stojícího špalku," uvedla. Dřevorubeckou show, která se konala dva dny, sledovaly celkem 
asi tři tisícovky návštěvníků.