Pro jihlavskou nemocnici se po zrušení zdravotnických nadstandardů mnoho nezmění.

Změna, která vstoupila v účinnost 1. srpna, se projeví pouze ve způsobu hrazení za poskytnutou péči. „My žádné služby poskytovat nepřestaneme, vše zůstane při starém," informovala o změně mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Přestože je změna účinná už třetí den, vykazuje zatím nemocnice nadstandardní péči postaru. „Ve způsobu vykazování jedeme stále podle vyhlášky a čekáme, až změna vyjde ve sbírce zákonů," připomenula Zachrlová.

Jedná se jen o změnu v hrazení

Nemocnice Jihlava poskytovala nadstandardy od začátku ledna minulého roku. V nabídce měla obvaz z polymerového plastu, nitrooční čočky a očkování. „Za první rok si lidé vybrali dvě stě dvacet osm barevných sáder a bylo třicet příplatků za nitrooční čočky. Co se týče vybavení, tak se žádné pro potřebu poskytování nadstandardních služeb nepořizovalo," uvedla mluvčí nemocnice.

Kdo si v průběhu léta zlomil ruku a místo klasické sádry požádal o odlehčenou z barevného polymeru, doplatil jen rozdíl oproti té obyčejné necelé tři stovky. Když však do jihlavské nemocnice někdo přijde se stejným úrazem teď, na začátku srpna, narazí na problém. Celou sádru si budeme muset zaplatit ze svého a podle některých právních výkladů i včetně práce lékařů. To vše se může pohybovat i v řádech desítek tisíců korun.

Možnost připlatit si za nadstandard, čili příplatky ze strany pacientů za kvalitnější péči, skončila v červenci.

Půjde až o desítky tisíc korun

Právě v tuhle dobu totiž vychází ve Sbírce zákonů nedávný verdikt Ústavního soudu, který ruší možnost připlatit si zdravotnické nadstandardy.

Ústavní soud zrušil také zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z šedesáti korun na sto korun za den i pokuty od pojišťoven za nevybírání regulačních poplatků.

SIMONA ŠIMKOVÁ