Letošní komunální volby, které začnou už za tři týdny, mohou zásadně změnit dosavadní rozložení sil na jihlavské radnici. Na druhé straně se klidně může stát, že koalici vytvoří stejné strany jako před čtyřmi roky.

Stejně jako před čtyřmi lety jde v krajském městě do voleb dvanáct stran, koalic, politických hnutí a sdružení nezávislých kandidátů. Znovu budou moci voliči vybírat z pěti politických stran (ČSSD, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a ODS). Dalších sedm subjektů je buď zcela nových, nebo vytvořených transformací ze sdružení nezávislých kandidátů, která v Jihlavě působila v minulosti.

Favoritem podle nedávno zveřejněného volebního průzkumu Sanepu je ČSSD, která obhajuje volební vítězství z roku 2010. „Jako lídr dosud nejsilnější strany nemohu mít jinou ambici, než získat post primátora Jihlavy," prohlásil s odkazem na průzkum, volebního potenciálu Rudolf Chloupek. Letos mu dělá dvojku na kandidátce Vratislav Výborný, který sám už kdysi stál v čele Jihlavy jako primátor města. Naopak vůbec už nekandiduje Petr Pospíchal.

Druhou nejsilnější stranou podle průzkumu je hnutí ANO, jeden z úplných nováčků. Jeho lídrem je Radek Popelka, podle jehož slov kandidátka nabízí nové tváře, které nejsou zatížené politickou minulostí. To ovšem není úplně pravda, neboť za jihlavské ANO kandidují například radní Zdeněk Jaroš (dříve ČSSD) nebo zastupitel Zdeněk Faltus (dříve ODS).

Třetí nejsilnější stranou je (podle průzkumu i podle volebního výsledku z roku 2010) KSČM, který vyměnila lídra, když do čela nasadila Pavla Šlechtického, který je v sedmdesáti letech nejstarším ze všech lídrů v Jihlavě. „Občanům nabízíme volební program řešící jejich problémy," poznamenal ke stranickým cílům Šlechtický.

Pokud se naplní předvolební preference, čtvrtou nejsilnější stranou v zastupitelstvu se stane TOP 09, která rovněž změnila lídra a na první místo kandidátky napsala Věru Podhorskou. TOP 09 obhajuje čtyři mandáty v zastupitelstvu.

S novým lídrem jde do voleb také KDU-ČSL, jedničkou na kandidátce se stal Jaromír Kalina. Lidovci měli sice doteď jen dva zastupitele, ale přesto i v předešlých volbách zůstali prostřednictvím Josefa Kodeta ve vedení města.

Průzkum dává šanci na slušný výsledek i Úsvitu s lídrem Michalem Suchým a s poslancem Martinem Lankem.

V podobné roli jako před čtyřmi lety KDU-ČSL se tentokrát nachází ODS, jejíž volební jedničkou je primátor Jaroslav Vymazal. Kandidátka ODS doznala asi největších změn. Na jedné straně kryje Vymazalovi záda další exprimátor Vladimír Hink, na straně druhé nekandidují (buď už vůbec, nebo za ODS) radní Jan Dršata, Erich Janderka či Martin Málek.

Pokud se naplní závěry průzkumu, nad pětiprocentní hranicí zůstane ještě koalice Zelení a Piráti Jihlava. Zelení se před čtyřmi lety do zastupitelstva nedostali, v novém spojenectví dostává znovu šanci úspěšný lídr kandidátka z roku 2006 Vít Prchal.

Pod pětiprocentní hranicí figuruje Strana svobodných občanů s lídrem Pavlem Paulátem. Před čtyřmi roky kandidovali Svobodní v koalici s Krásnou Jihlavou a Nezávislými občany Jihlavy a na rozdíl od svých partnerů mandát nezískali.

Ze tří nových sdružení nezávislých kandidátů řadí průzkum nejvýš Změnu pro Jihlavu, v jejímž čele stojí Jiří Týma. Přitom toto SNK postavilo pouze 13 kandidátů.

Ambicemi se netají dvě SNK, která se v průzkumu nedostala mezi desítku s nejvyšší podporou. V čele Společně pro Jihlavu si jde o hlasy jihlavských voličů Jan Tesař. Sám bývalý člen a funkcionář ODS získal na kandidátku radního Ericha Janderku (dříve rovněž ODS) i další bývalé vlivné straníky, ale vedle nich i další jihlavské osobnosti.

Nejviditelněji se v Jihlavě prezentuje SNK Forum Jihlava, jehož lídryní je Karolína Koubová. Ta je v devětadvaceti letech nejmladší ze všech jihlavských lídrů, navíc se do čela kandidátky dostala až na poslední chvíli. Forum Jihlava je nástupcem Krásné Jihlavy, což potvrzuje v první řadě kandidatura Milana Koláře. Osobností má sdružení ovšem celou řadu.