Věčnost skončila. Osm ohnišť, která po šest dní Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava připomínala letošní téma devatenáctého ročníku, jímž byla právě věčnost, už včera ráno v Jihlavě neplápolalo. I když haldy dřeva u ohňů stále přetrvávaly. Nikdo s akreditací, houpající se na krku, už ale kolem ohnišť nepostával.

Festival, na který od 27. října do 1. listopadu do České republiky přijely legendy dokumentárního filmu, definitivně zavřel své brány. A jak hodnotí letošní ročník ředitel festivalu Marek Hovorka? „Devatenáctá Ji.hlava vzdala hold těm, kteří skrze svá díla kladou otázky, sdílejí s diváky své vidění světa a ukazují velký i malý svět z různých perspektiv, tedy režisérům. Při pohledu zpět vidíme, že to, co přetrvává už od dob jeskynních maleb v Altamiře, je dílo. A Ji.hlava je místem, které právě takovým dílům dává možnost vstoupit do komunikace s diváky," uvedl Hovorka.

Festival přitáhl pozornost nejen v rovině filmové, ale také společenské, když dal prostor diskusím s kontroverzními osobnostmi dneška. V přímé a otevřené diskusi s obhájci lidských práv Julianem Assangem a Marií Aljochinovou anebo syrským uprchlíkem Osamou Abdulem Mohsenem mohli návštěvníci vyslechnout jejich příběhy bez zkreslení prostředníky. „Velice si vážím toho, že účastníci měli o diskusi zájem i přesto, že šlo o velice náročné a těžké téma. Potěšilo mě také, že položené otázky ukazovaly opravdový zájem a snahu pochopit současnou situaci mezi Evropou a Blízkým východem," řekl Mohsen.

Na letošní festival se akreditovalo pře přes 3 500 účastníků. Živo v ulicích po dobu festivalu si pochvalovala studentka Jitka Vránová. „Jsem v Jihlavě jen o víkendu, protože v týdnu jsem ve škole v Brně, ale když je festival, zůstávám tady. Žilo to tu, byla to paráda potkávat se s lidmi z celého světa a debatovat nad filmy," usmála se Vránová. Dodala, že by jí nevadilo, kdyby byl festival třikrát do roka.

Několikanásobně vyšší tržby zaznamenali jihlavští hoteliéři. „Měli jsme úplně plno, což se za celý rok nestane. Navíc, festivaloví hosté si pokoje rezervovali už rovnou i na příští rok, takže za nás určitě na jedničku," řekla recepční jednoho z hotelů v centru města Jaroslava Sobotková.

Podobně na tom byly i jihlavské hospody či kavárny. „Už v osm ráno k nám lidé začali chodit na kafíčka a tak to bylo celý den," řekla servírka Hana Nová.