Poklidný pracovní pátek se změnil v něco hodně adrenalinového. Zaměstnankyně z polenské firmy Hasoft si včera vyzkoušely, jak by obstály v krizové situaci. Jejich obchodní partner totiž začal během jednání kolabovat. Že šlo pouze o cvičení záchranářů, ženy vůbec netušily.

„Já jsem do kanceláře přišla ve chvíli, kdy ten člověk ležel na zemi a chroptěl. Všechno bylo tak věrohodné. Opravdu jsem tomu věřila. Když jsem pak viděla, že je to nahrané, tak bych tomu pánovi dala nejradši pár facek," usmála se Ilona Šťávová.

Jednatel firmy Ivo Řehák, který byl se záchranáři domluvený, fiktivně přivolal záchranku. Vytočil číslo dispečinku, které bylo domluvené. „Záchranáři nám dávali přes telefon pokyny. Kdysi jsem byla na záchranářském kurzu, takže jsem se snažila něco vydolovat z paměti. Dali jsme ho na zem, nohy nahoru. Zlepšení nebylo, pán začal zmateně mluvit, pak chroptět, ani jsme mu nenašli tep. Pak, že je to zástava, myslím, že bychom ho rozdýchali, i kdyby nechtěl. Dokonce jsme mu sáhli i do pusy, jestli nemá zapadlý jazyk, na to bude asi vzpomínat," vyprávěla s úsměvem Šťávová. Pak se najednou objevili záchranáři s figurínou a zaměstnankyně pochopily, že jde pouze o cvičení. Masáž srdce si zkoušely na figuríně. Pak akci převzali záchranáři a pokračovali ve cvičení. „Je skvělé, že se to takto zkouší. Pro nás i pro záchranáře," dodala Šťávová.

„Je fajn si ověřit v praxi, že kdyby to tady s člověkem někde šlehlo, tak se o něj kolegové do příjezdu záchranářů dokážou postarat," řekl k cvičení jednatel Řehák.

Kromě tohoto cvičení si včera záchranáři v Polné vyzkoušeli také záchranu průvodkyně na zámku, která spadla do hladomorny, záchranu tonoucího na rybníku Peklo, akutní porod v autobuse a také dopravní nehodu, při které měl řidič infarkt. Šlo o pět týmů ze záchranné služby z Vysočiny, složených ze tří lidí, kteří mezi sebou soutěžili. Figuranty záchranářům dělali studenti z jihlavské vysoké školy nebo přímo zaměstnanci záchranářů.

Celou akci od léta spolu se svými kolegy organizoval záchranář Lukáš Jirků. Šlo o první ročník soutěže.