V místech, kterým se říká U Růženy, točil štáb v čele s režisérem Pavlem Jandourkem jednu ze scén nově připravované pohádky Dům U zlatého úsvitu. V pátekodpoledne se zrovna natáčela scéna z ložnice starosty Kryštofa Kolembáře a jeho ženy.

Na scéně přitom již bylo rušno už během dopoledne. Přichystat se musel nejen prostor ložnice, ale i speciální plošina se světlem. Kolem jedenácté hodiny se na natáčení začali připravovat herci Igor Bareš, Linda Rybová a Miroslav Táborský. Jen líčení jim zabralo několik desítek minut.

Práce do noci

Samotné natáčení začalo přibližně kolem čtvrt na dvě odpoledne. Štáb měl v úmyslu zůstat na místě až do nočních hodin. V sobotu mají filmaři volno. „Natáčení pokračuje v úterý v Náměšti nad Oslavou,“ řekl asistent produkce Michael Beran.

Telč si v pohádce, datované do roku 1929, zahraje městečko Bludičkov. Natáčení bude ve městě probíhat až do třetího července. Kromě zámku točí filmaři ještě na telčském náměstí, u rybníků v okolí a třešťské synagoze a v Náměšti nad Oslavou. Mimo Igora Bareše, Lindy Rybové a Miroslava Táborského se v pohádce objeví například také Iva Janžurová, Josef Somr, Pavel Zedníček, Pavel Liška, Petr Čtvrtníček a další. Premiéra pohádky Dům U zlatého úsvitu bude pravděpodobně na konci roku 2010.