Celkem odtahová služba od začátku čištění doteď odtáhla 173 aut. „Je to o něco menší číslo než v loňském roce touto dobou. Nejhorší z hlediska odtahů byl první víkend čištění, tam bylo nejvíce neukázněných řidičů," vyjádřil se mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek s tím, že první týden pracovníci služeb uklízeli právě v centru města. Kromě 173 odtažených aut odtahová služba také odvezla čtyři nepojízdná auta. „Vraky se vozí na ekologickou likvidaci. Majitele aut dohledává jihlavský magistrát," přiblížil Málek.

Mezi letošními odtaženými řidiči je i Jaroslava Nechvátalová z Jihlavy. „Já jsem domů přijela pozdě večer a nějak jsem si to zkrátka neuvědomila. Věděla jsem, že v naší ulici je naplánované čištění, ale prostě mi nedošlo, že to je druhý den. Ráno mě vzbudil zvuk strojů a bylo mi to jasné. Než jsem ale stačila vyběhnout před barák, auto už bylo pryč," vyjádřila se Nechvátalová. Dopravní značky s informací o čištění se do ulic umisťují nejméně týden před čištěním. Na parkoviště na jihlavském Slunci, kam odtahová služba auta parkuje, pak Jaroslava Nechvátalová poslala svého přítele.

„Přítel tam hned ten den došel a auto vyzvedl. Zaplatili jsme dva tisíce korun plus pokutu od policie. Je to dost, ale za blbost se zkrátka platí," dodala Nechvátalová

Čtyři tisíce korun

Dva tisíce stojí jednosměrný odtah. Pokud si řidič přeje vrátit auto na původní místo, zaplatí čtyři tisíce. „To ale nikdo nevyužívá, všichni se snaží, aby je to stálo co nejméně, takže si pro auto na odstavné parkoviště chodí co nejdřív. Jinak totiž platí i parkovné za jednotlivé dny," vyjádřil se Málek.

Do konce čištění letos zbývá čtrnáct dnů, během loňského čištění firma odtáhla celkem 250 aut. „Někteří čekají s přeparkováním do poslední chvíle, a když přijede odtahovka, tak se rozčilují, že značku neviděli. Je ale pravda, že letos se tomalinko zlepšilo, zatím toho není tolik, ale tipuji, že celkové číslo bude jen o malinko menší než loni," vyjádřil se zástupce ředitele jihlavské městské policie Jaroslav Dřevo.

Během blokového čištění Služby města Jihlavy zbaví špíny asi 152 kilometrů místních komunikací. Blokové čištění by v Jihlavě mělo skončit pravděpodobně v neděli 31. května. „Letos jsme museli začít o týden déle, protože sněžilo. Vypadá to ale, že všechno stihneme v termínu," uzavřel Málek.