Nemocnice v Brodě je pro návštěvy zavřená, ale pacienti mohou s rodinami mluvit pomocí moderní techniky.
Dlouhodobě nemocným chybí návštěvy příbuzných, teď si mohou volat přes skype

Hned sedm podniků z Vysočiny se připojilo k celorepublikové výzvě restaurací a barů, které nesouhlasí s vládním opatřením postihujícím podnikatele v oblasti gastronomie. Iniciativa pod mnohoznačným názvem Chcípl pes počítá se třemi typy protestů: buď podnik v určenou dobu nezavře, nebo vyvěsí státní vlajku, případně nechá rozsvíceno.

Musíme přežít

Na nejostřejší formu protestu v podobě nerespektování zavírací doby v osm hodin večer ale nakonec na Vysočině nedošlo. „Musíme přežít, podnik už dotuji ze své kapsy. Nechci přijít o poslední kompenzace. Pouze vyvěsím státní vlajku,“ přiblížil podobu protestu hostinský Michal Hašek z restaurace U České koruny v Lipnici nad Sázavou.

Poklidnou formu protestu zvolila i hospoda U Splavu ve Světlé nad Sázavou. „Nežije se nám lehko, bojíme se, co bude dál, že naše hospoda skončí. Ale pořád je tu nějaká šance na kompenzace a nechceme se dostat na hranu zákona. Asi vyvěsíme vlajku a necháme svítit,“ informoval Petr Dočkal právě z hospody U Splavu.

Nové přírůstky v ZOO Jihlava.
Skluzavkou až k pokladnám. Víme, jaké novinky chystá Zoo Jihlava

Jestli hospody dodrží vládní nařízení a zavřou v osm hodin večer, na to v Havlíčkově Brodě dohlížela městská policie. Její ředitel Jan Pavlík ale odpoledne žádné problémy nečekal. „Když jsme kontrolovali zavírací dobu, bylo to vždy bez problémů. Stejné to bude i teď. Jsme malé město, to, co vidím v televizi, se u nás neděje,“ podotkl Pavlík.
Zavírat musejí také kavárny. Do jedné z nich zamířila v Havlíčkově Brodě například Zuzana Klementová. „Mě zavřené hospody nevadí, já tam nechodím. Zavřou ale moji oblíbenou kavárnu Vysočina, kam si chodím povídat s kamarádkou,“ povzdechla si.

Z hospodských kurýři

Věra Sochorová ze stejného města protesty hospodských příliš nechápe. „Mám pocit, že si mnozí stěžují prostě proto, že taková je naše nátura. Pokud restaurace mají výdejová okénka, nemají se v součtu se státními kompenzacemi až tak špatně. Jsou na tom sice hůř než dříve, ale rozhodně to není na zavření,“ vyjádřila svůj názor.

Manželé Vlčkovi z přibyslavské restaurace U Kubínů ale namítají, že mínusových dnů přibývá. „Jsou to pro nás jen další a další ztráty, ale protestovat v podobě nedodržení otvírací doby nehodláme. Vlajku nemáme, tak necháme svítit,“ popsali, jakým způsobem se rozhodli přidat k „rebelantským“ podnikům.

Trolejbusová zastávka uprostřed náměstí Míru (dnešní Masarykovo nám.) kolem roku 1965.
Vykopali koleje, stavěli sloupy. Podívejte se na začátky trolejbusů v Jihlavě

To v pivnici Posilovna Jihlava se už do žádných protestů zapojit nechtějí, pomalu končí a začínají s jiným druhem podnikání, kurýrní službou.

Nově zavedená opatření mohou přivést ke krachu až patnáct procent gastronomických podniků, tvrdí ekonom Lukáš Kovanda. Zavřít by tak mohly tisíce hospod a restaurací v republice. Nouzi o peníze mají zejména podniky v turistických oblastech a také kluby či bary. To, zda konkrétní podnik situaci ustojí, závisí podle Kovandy také na lokalitě, kde se nachází. „Ty, které jsou zaměřené na turistický ruch, čekají problémy i v příštím roce," prohlásil ekonom.