Jeden den na golfovém hřišti v Mariánských Lázních, druhý den ve švédské Ullně nebo v Augustě na slavném Masters. Že takto nabitý program nemohou golfisté během jednoho víkendu zvládnout? Omyl, v jihlavském golfovém centru to lze.

Hráči mají možnost vybrat si z padesátky světových hřišť, která se jim promítají na plátně. Sami přitom zůstávají pěkně v suchu a teple na zeleném koberci ve vytopené místnosti. Takto vypadají zimní turnaje golfu v Jihlavě, které se právě rozjíždí.

„Pořádáme hned několik turnajů, jak pro začátečníky, tak pokročilé, děti i ženy," přiblížil akce v jihlavském Relax Golfu ve Starých Horách majitel Jaromír Baran.

Analýza hry

Třicítka účastníků o uplynulém víkendu sváděla boj ve třetím kole Ježek Golf Tour 2013. Jedním z nich byl i Petr Kubíček, který se golfu se šestiletou pauzou věnuje už devatenáct let. „Zatím jsem na devátém místě, ale žebříček moc nestuduji. Hraji pro radost, vztek a adrenalin, ne pro výsledky," poznamenal golfista Kubíček.

Ten objevil jihlavské golfové centrum před dvěma lety a od té doby sem chodí pravidelně na všechny turnaje. „Venkovní sezona na Vysočině trvá od dubna do října a pak bych prakticky půl roku nic nedělal," zdůvodnil výhodu centra Kubíček.

Na simulátorech se dá podle něj zpřesnit hra, systém trenažéru navíc vede statistiky, který chyby analyzuje. Majitel centra a zároveň golfový trenér Jaromír Baran poznamenal, že simulátor je důležitý především z hlediska základů a techniky. „Špatné držení hole a postoj jsou nejčastější chyby golfistů. Lepší je zaplatit si pár hodin, než pak až po letech přijít na to, že už se sám nezlepším," poznamenal k nejčastějším chybám Baran.

Oproti klasickému venkovnímu hřišti nelze na tom vevnitř simulovat kopeček nebo třeba vítr. „I když na obrazovce prší a ukáže vám to, že stojíte v mírném kopci, tak tady odpalujete vždy z roviny," dodal trenér.

Trenér Baran je pyšný na to, že dokázal do centra přivést nejenom muže, kterých je většina, ale také ženy, a dokonce i děti. Přesto si však v začátcích představoval, že bude chodit více lidí. „Je to dáno do jisté míry počtem golfistů, kterých není mnoho. Mnozí pro tento sport ještě nedozráli, a také má golf pořád nálepku snobského sportu, což už ale neplatí," uzavřel povídání majitel centra Baran.

Podle Barana se dá výbava sehnat už kolem pěti tisícovek, což je srovnatelné například s tím, když si někdo pořizuje výbavu na lyže.