Na mistrovství světa v záznamu a zpracování textů, které se v německém městě uskutečnilo ve dnech 22. až 28. července uspěli Jiří Kučera, který si odvezl sedm medailí i Tereza Kupcová. Ta získala několik skvělých umístění v první desítce.

Jiří Kučera soutěžil ve věkové kategorii žáků a zapojil se celkem do pěti soutěžních disciplín. „Jeho výsledky předčily i naše nejsmělejší očekávání. Již na sobotním slavnostním zahájení převzal Jirka medaili a diplom za druhé místo ve vícejazyčné internetové soutěži. Výsledek měl zapsán z desetiminutovek ze 14 jazyků,“ uvedl ředitel telčského gymnázia Stanislav Máca.

Při čtvrtečním vyhlašování výsledků pak vystoupil na stupně vítězů celkem šestkrát. Bronzovou medaili získal za půlhodinový opis, protokolování a korekturu, stříbro vybojoval ve wordprocessingu a v soutěži audiotranscription. Zde jde o záznam textu z diktátu, při kterém si každý soutěžící může zpomalovat, zrychlovat nebo zastavovat diktát individuálně. Třetí stříbrnou medaili získal v kombinaci, to znamená v počtu a úspěšnosti absolvovaných disciplín.

Ilustrační fotografie.
Hasiče během pátku zaměstnala bouřka

Tereza Kupcová soutěžila již ve starší věkové kategorii juniorů, zapojila se rovněž do pěti soutěžních disciplín. Na rozdíl od Jirky nesoutěžila ve wordprocessingu, jako pátou disciplínu absolvovala záznam mluveného slova, tedy diktát. Tereza se dokázala v mimořádně kvalitním startovním poli juniorů prosadit. V záznamu mluveného slova a půlhodinovém opisu obsadila shodně 14. příčku. V disciplíně audiotranscription obsadila 10. místo, v protokolování dělené 7. místo a v korektuře 6. místo. V kombinaci disciplín skončila Tereza na šestém místě.

Další mistrovství světa ve zpracovávání textů se uskuteční v roce 2019 v italské Sardinii.