Brusel je v lecčems překvapil, pohled pod pokličku evropských institucí považují oba gymnazisté za mimořádnou a cennou zkušenost. „Dokonce mi přišlo, že to s tou pověstnou byrokracií není tak hrozné, jak slýcháme. Možná že tady doma je úředníků daleko víc," porovnal Jan Palán. „A politická kultura je tam na určitě vyšší úrovni než u nás," dodal.

Podobně působil Brusel i na jeho spolužačku. „Setkali jsme se poslanci i s úředníky. Obzvlášť na nich je vidět, jak museli dřít, aby se na tyto prestižní místa dostali," všimla si Kristýna Dobrianská. A hned přidala, že by ji do budoucna docela lákalo absolvovat v takovém prostředí, jakým se prezentují evropské unijní instituce, třeba stáž.

Díky soutěži Staň se na den tvůrcem evropské politiky! se o současné Evropě dozvěděli určitě víc než při vyučovacích hodinách. Kristýna se musela vžít do role zástupkyně v Radě Evropské unie za Estonsko, Jan pak do role europoslance, který sedí v Evropském parlamentu za lidovou stranu. „V rámci soutěže jsme řešili přechod na ekologická biopaliva," přiblížila Kristýna Dobrianská náplň regionálního kola pro 24 soutěžních dvojic z Vysočiny a jižní Moravy, které se uskutečnilo na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Když pak na tři dny od 3. do 5. prosince pobývali oba mladí jihlavští gymnazisté za odměnu v Bruselu, mohli si navzdory hodně našlapanému programu najít chvilku i na docela obyčejné věci. „Brusel už byl na začátku prosince vyzdoben vánočně," podotkla Kristýna. „A i na ulicích potkáváte daleko víc lidí v oblecích než u nás. Asi i tím se projevuje, že je to město úředníků," dodal Jan.