Dokonce i starostka sboru hasičů je žena. Bezděčínské hasiče vede aktivní Milada Vlčková. I když zde sbor vznikl už 
v roce 1911, po revoluci spíše skomíral a měl nedostatek členů. Aktivní začal být opět až před pár lety.

„Zakladatelem tehdejšího hasičského sboru v roce 1911 byl Karel Havelka, řídící učitel bezděčínské školy. Sbor fungoval od té doby až do současnosti bez přestávky, ale místy hrozilo, že zanikne. Nebyl dostatek lidí a času, pří
liš se nevyvíjela činnost," popsala historii bezděčínského sboru starostka Milada Vlčková. V roce 2010 sbor pořádal pouze hasičský ples a oslavu Dne matek. Technika se udržovala v provozuschopném stavu.

Mladí členové
Až v roce 2011, kdy proběh
ly oslavy 100 let od založení sboru, se začala více rozvíjet jeho činnost. Sestavila se družstva mužů a žen, která začala jezdit na soutěže po okolí. 
V roce 2013 se koupila nová stříkačka na soutěže a další vybavení na požární útok.

Sbor má hodně mladých členů. Mezi nimi například Martinu Choutkovou, která se dostala k bezděčínským hasičům jako jedna z prvních dívek. „Baví mě sport. Když se zde založil mužský tým, chyběl někdo, kdo by pomáhal. 
Z toho důvodu jsem se přida-
la, a už jsem zůstala," popsala své začátky hasička Martina Choutková.
Později bylo v Bezděčíně 
založeno dívčí družstvo, které sbírá úspěchy, a přivezlo si dokonce už několik pohárů. Naposledy uspělo v září na soutěži v Čenkově, kde ženy skončily na druhém místě.

„Loni byla jedna naše proudařka na soutěži nejlepší z žen. Nejrychleji ze všech sestřelila terč," vyzdvihla další úspěchy Vlčková.
Ženské družstvo si zatím vede na soutěžích lépe než muži. Podle Vlčkové je to dáno ale hlavně tím, že mezi ženami není tak velká konkurence na závodech, tudíž přivézt si pohár je o něco snazší.

Bezděčínští hasiči trénují 
u požární nádrže, kde je dobrý přístup k vodě. „Tréninky máme jednou týdně, vícekrát se nesejdeme. Máme šikovné kluky, kteří nám dokonce vyrobili osvětlené terče, abychom byly dobře připraveny," pochválila kolegy hasiče Choutková.
Bezděčínští hasiči jsou ovšem známí jedním unikátem, který nemá obdoby. Zapojují se totiž do celé řady charitativních činností. „Přirozenou vlastností hasičů je pomáhat, takže nám to z toho 
vyplynulo. Letos jsme poprvé v obci uspořádali Tříkrálovou sbírku a podruhé jsme prodávali žluté kytičky na podporu Ligy proti rakovině," vyjmenovala jen zlomek činnosti Vlčková.

Hasiči do činnosti zapojují 
i své známé, příbuzné a kolegy v práci, takže sbírají víčka od PET lahví.
Tímto sběrem už podpoři
li pět lidí, ženy hasičky plet-
ly pro nedonošená miminka 
a v minulosti dokonce i háčkovaly čtverce.
„Jde o celosvětovou akci, kdy se háčkují čtverce o velikosti dvacet na dvacet centimetrů. Ty se potom pošlou do Afriky, kde to místní charita sešije do velkých dek. Na jaře jsme takto posílali 300 čtverců," dodala Vlčková, která jich sama uháčkovala rovnou čtyřicet. Zabralo jí to spoustu zimních večerů.
Muži pro změnu v obci sbírají elektroodpad. „Vybíráme staré lednice, televize a další elektrospotřebiče. Také jsme dělali podporu závodu přes Tři vrchy Vysočiny, kdy jsme stavěli dopravu a vykonáváme různou technickou pomoc," vyjmenoval velitel sboru Michal Vrzáček.

K požárům nejezdí, pouze
v případě, že by hořelo přímo v Bezděčíně. „Takto jsme byli například u požáru, kdy zde hořel zahradní domek," doplnil Vrzáček.
A co jinak kromě plesů, dnů matek, dětí a dalších kulturních činností v Bezděčíně dělají? Například sází slunečnice, aby zjistili, komu se urodí ta největší.

Hasiči z Bezděčína bojují o titul Dobráci roku. Jihlavský deník je partnerem soutěže Českého rozhlasu.

Jak lze hlasovat

V tomto kole posílejte SMS ve tvaru DOBRACI BEZDECIN na číslo 900 11 04.

Cena jedné SMS je 4 koruny. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Hlasovat pro SDH Bezděčín lze od včerejška do pátku 23. října do 15 hodin.

Reportáž o tomto hasičském sboru si můžete poslechnout na vlnách ČRo Region v neděli.

V příštím týdnu zamíříme za hasiči do Rapotic na Třebíčsku.