Většina názorů se různila. Například na to, zda je dobře, když je hejtman zároveň i poslancem nebo senátorem. „Může to být ku prospěchu kraje. Hejtman má přístup k ministrům, premiérovi a podobně,“ myslí si lídr starostů Lukáš Vlček.

Podobné je to i v otázce posílení víkendových spojů na Vysočině. „Musí to také někdo zaplatit. Dvě či tři osoby ve velkém autobusu je ztráta,“ přemítá současný hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Lidé v karanténě mohou volit například v drive in stanu v Jihlavě.
Historický moment. Podívejte se, jak lidé v karanténě na Vysočině volí z auta

Našly se však body, na kterých se shodli zástupci všech oslovených stran. Všichni jsou třeba proti prodeji lokálních železnic soukromým dopravcům, zvyšování počtu krajských nemocnic nebo privatizaci zdravotnických zařízení na Vysočině.

Většina je i proti přímé volbě hejtmana. Opačný názor mají jen piráti. „Přímou volbu starostů a hejtmanů podporujeme již od svého vzniku. Nejprve je ale nutné v Ústavě České republiky vymezit úlohy a vztahy,“ podotýká jednička vysočinských pirátů Hana Hajnová.

Volby - Ilustrační foto.
Kandidátka za ANO zemřela krátce před volbami

Zajímá vás, co dalšího si myslí lídři kandidujících stran? Rozklikněte si naši grafiku.

V přehledné grafice si můžete prohlédnout, jak odpovídali kandidáti a jedna kandidátka na hejtmana Kraje Vysočina.Zdroj: Deník Vysočina