Pokud nevíte, o který jihlavský park se jedná, tak vám možná něco řekne jeho starší a známější název. Heulos.

Největší park v Jihlavě se začal budovat již v roce 1824 jako Malý Heulos, později přibyl Velký nebo také Nový Heulos. V roce 1945 byl přejmenován na Březinovy sady.

Za téměř dvě století své existence prošel park mnohými změnami. Projít se tu můžete stále, navíc přibyl například amfiteátr, dětské hřiště a zoo, naopak zmizely altány a nové už nikdo nepostavil.

Údolím, ve kterém se sady rozkládají, protéká řeka Jihlávka a nachází se tu areál jihlavské zoologické zahrady. Cestičky v parku tak po návštěvě zoo přímo vybízí k další procházce, tentokrát pod korunami stromů.

Rozlehlá zeleň nedaleko centra už dlouhá léta slouží zdejším obyvatelům k procházkám, venčení psů, projížďce na kole nebo jen tak k posezení na lavičce s výhledem na středověké hradby nebo areál zoo.

V roce 1951 se v prostorách Heulosu otevřel Amfiteátr Jihlava, který se pyšní největším outdoorovým promítacím plátnem v Čechách a na Moravě. Zde se každoročně koná spousta kulturních akcí, koncerty, festivaly i letní promítání filmů.

Nad letním kinem stojí heuloský Hrádek postavený v roce 1942 ve starogermánském stylu. Budova v současnosti funguje jako ubytovna Střední policejní školy v Jihlavě.

V rámci revitalizace části parku v letech 2009 až 2010 vznikla v Březinových sadech oddychová a relaxační část s dětským hřištěm, malou letní scénou a zpevněnou plochou pro jízdu na kole nebo kolečkových bruslích. Část areálu byla oplocena a vybavena veřejným osvětlením. Řeka Jihlávka byla přemostěna a vznikla tu stezka pro chodce a cyklisty.

Z parku se návštěvníci dostanou přímo do centra města. Z údolí až na Masarykovo náměstí je však cesta dlouhá a milovníky procházek tak čeká několik desítek schodů a výšlap vzhůru po terasách. Odpočinout si mohou na lavičkách ve stínech vysokých stromů.

V těchto dnech ale celkový dojem z parku kazí hromady polámaných větvích, které leží okolo pěšinek a čekají na odklizení po nedávných bouřkách. Na několika cestách je dokonce natažená červenobílá páska se zákazem vstupu.

MARTINA MÁTLOVÁ