Podle Romana Mezlíka, vedoucího dobrovolnického centra, sehnat skupinky koledníků pro Jihlavu je daleko těžší než třeba v malé obci.

„Vždycky koncem listopadu zveřejňujeme výzvu, že hledáme dobrovolníky na tříkrálovou sbírku, a nabíráme až do té doby, než akce začne," přiblížil Roman Mezlík s tím, že na celou Jihlavu je potřeba dát dohromady zhruba padesát skupinek po třech až čtyřech lidech. Ve finále se tak v krajském městě uplatní na dvě stovky dobrovolníků.

Jihlavská charita shání jak vedoucí skupinek, tak koledníky nebo koordinátory. „Vedoucímu skupinky musí být minimálně patnáct let. Ideální je, když se zapojí celé skupinky lidí," vysvětlil Mezlík. Dobrovolníky pro tuto akci tak například nachází i skrze Klubíčko, které pomáhá rodinám s dětmi, anebo se například hlásí skauti. „U skautů to funguje tak, že už mají zformované skupinky, takže vyfasují kasičku a mohou vyrazit," dodal vedoucí dobrovolnického centra, který se sám aktivně do tříkrálové pomoci angažuje.

Na vsích snazší

V Jihlavě se občas podle zkušeností Mezlíka koleduje hůře než třeba na vsi. Tam jsou lidé ochotnější přispívat. „V menších vesnicích lidé koledníky znají a jsou ochotnější přispívat. V Jihlavě je ochota lidí menší," připojil už dříve vlastní zkušenost Mezlík. I tak se prý ale povědomí o sbírce u řady lidí zlepšuje.

V Třešti organizuje lednovou sbírku Marie Štanclová. V šestitisícovém městě hledání koledníků neřešili. „U nás není problém koledníky sehnat. Informace hlásí pan farář v kostele, ale většinou mohu počítat s těmi, kteří už chodili v předchozích letech," uvedla Štanclová za organizátory s tím, že skupinky koledníků jsou většinou složené z dětí farníků. Na menších vsích se dost často zase o sbírku postarají děti z místních základních škol, které doprovodí někdo z dospělých.

Tam, kde koledníci nechodí, budou moci lidé přispívat do předem připravených kasiček. Dlouhá léta už sbírku takto řeší například v Brtnici.

Peníze, které koledníci vyberou, půjdou k tříkrálové komisi do Brna. Ta posléze rozhodne o jejich rozdělení. „Posíláme jim návrhy, na co bychom výtěžek rádi využili," sdělil k mechanismu rozdělování výtěžku Mezlík.

Minimálně šedesát až sedmdesát procent se prý ale vrací zpět do regionu, kde byly peníze vybrány. Loni i předloni byla sbírka využita ve velké míře na zprovoznění nízkoprahového centra Zastávka v Telči, které vyrostlo na bývalém autobusovém nádraží. „Protože k nám patří i Dačice, které už jsou v Jihočeském kraji, tak zřejmě výtěžek z příští sbírky poputuje na jejich projekty a humanitární akce," domnívá se Mezlík.

Nicméně pokud se někdo bude chtít do tříkrálové sbírky zapojit jiným způsobem než vhozením peněz do kasičky, má možnost. „V minulosti nám některé organizace pomohly zorganizovat koncert nebo přímo na 6. ledna 2014 vychází tradiční akce Svařák," doplnil pro úplnost k možnostem zapojení se do sbírky Mezlík.

Letos v lednu vybrala jihlavská charita ve své oblasti skoro 1,2 milionu korun, což bylo zhruba o sto tisíc korun více než v předchozím roce 2012.