Zavedená profesionální scéna, která působí v krajském městě Vysočiny více než sedm desetiletí, vedle toho vstoupila do roku 2014 s několika personálními změnami na klíčových postech.

Loni hospodařilo divadlo s 37 miliony 199 tisíci korunami, což představuje meziroční úsporu 53 tisíc korun. Přitom dotace jsou už několik let stejné. Ministerstvo kultury poslalo na účet Horáckého divadla 645 tisíc korun, Kraj Vysočina, který je zřizovatelem divadla, poskytl dotaci 26 milionu 227 tisíc korun. „Krajská dotace je od roku 2009 stále stejná," poznamenal při výkladu základních ekonomických ukazatelů ředitel Horáckého divadla Josef Fila.

Podle něho divadlo za uplynulé roky vyčerpalo všechny možnosti, jak na nákladech ušetřit. „Víc ušetřit nedokážeme, už jsme úplně nadoraz," zdůraznil ředitel.

Přitom zájem o divadlo neklesá. Jediné zhoršení zaznamenalo jeho vedení v procentu návštěvnosti. „Měli jsme návštěvnost 92 procent, teď je 88 procent," upřesnil ředitel. A současně připomenul, že celostátní průměr je mezi 65 a 70 procenty.

O 400 tisíc korun na tržbách v posledním čtvrtletí přišlo divadlo kvůli sérii onemocnění v souboru, jakou Fila nepamatuje. „Dělaly se zázraky. Museli jsme zrušit jen několik představení, ostatní jsme přesouvali, takže jsme to nakonec ustáli, stejně to mělo dopad na počet diváků i na tržby," přiblížil nečekaný problém Fila.

Další ukazatele jsou vesměs povzbudivé. Divadlo připravilo deset premiér oproti původně plánovaným šesti. To přivedlo do divadla větší počet diváků. „Loni jsme měli 50 336 diváků, což je o 1 564 víc než v roce 2012," přiblížil důležité číslo ředitel.

Se začátkem roku došlo k několika změnám v uměleckém vedení Horáckého divadla. Kmenovou režisérkou souboru se stala Kateřina Dušková, dosavadní dramaturgyně divadla. Ta kvůli dlouhodobé nemoci uměleckého šéfa Pavla Palouše převezme i část jeho pracovních povinností. „Povinnosti Pavla Palouše do konce sezony převezmu já spolu s Kateřinou Duškovou," upřesnil informaci Fila. Nového uměleckého šéfa chce mít do zahájení příští divadelní sezony.

Na pozici dramaturgyně divadla se po mateřské dovolené vrátila Barbora Jandová. Ta měla už hlavní slovo při tvorbě dramaturgického plánu na sezonu 2014/2015, který vedení divadla poprvé představilo na úterním setkání s novináři. „Je to týmová práce," uvedla odtajnění dramaturgického plánu Jandová.

A současně poukázala na jednu zajímavou chytanou premiéru divadla. „Moliérův Lakomec se na jevišti Horáckého divadla dosud nikdy neobjevil," připomenula dramaturgyně.

Rovnocennou složkou Horáckého divadla zůstává Malá scéna. „Na Malé scéně budeme uvádět současnou dramatiku, Malá scéna chce nabízet žánrovou různorodost," naznačil plány s počiny, které mívají též přívlastky „alternativní" nebo „klubové", ředitel Fila.