V provozovnách se kromě značky přeškrtnuté cigarety v červeném kruhu nebo cigarety ve výstražném trojúhelníku nic nezmění. „Bylo by to fajn mít nekuřáckou restauraci, ale nejspíš k tomu nedojde, protože spousta našich super zákazníků kouří,“ vyjádřil se majitel restaurace Tři knížata na Masarykově náměstí Pavel Mareš.

Ztratili by až polovinu zákazníků

Pokud by se chtěl majitel rozhodnout pro prostory kuřácké i nekuřácké, musely by být oddělené zdí. „To, že tady snad postavíme příčku, je naprostý nesmysl. Je to ten nejjednodušší krok, který mohli udělat a vlastně tím neudělali vůbec nic. Kdyby to zákon nařizoval celoplošně, to by byla jiná,“ nechal se slyšet Mareš.
S jeho názorem souhlasí i majitelka restaurace a baru Guesto Renáta Zemanová: „Průzkum o tom, jestli by zákazníci chtěli kuřáckou či nekuřáckou restauraci jsem si dělala už několikrát. Je to tak půl napůl. I když udělat nekuřáckou restauraci by byl můj sen, přišla bych zhruba o polovinu zákazníků.“

Nekuřácké si stojí za svým

Problémy s novým zákonem však nemá majitel několika podniků Miroslav Tomanec, který nedávno otevřel i novou nekuřáckou kavárnu Mahler na Masarykově náměstí. „My zákonu vyhovujeme, takže to zůstane, tak jak to je. Setkal jsme se s kladnými ohlasy. Většinou zákazníci nekuřácké prostory přivítali s pochopením a nadšením,“ vysvětlil Tomanec.

U většiny provozovatelů v tom, že by svoji restauraci změnili na nekuřáckou, figuruje hlavně strach. Bojí se, že by přišli o mnoho svých zákazníků. „Když dají takhle na výběr, je jasné, že spousta hospod zůstane u kuřáckých, protože má strach, že přijde o zákazníky. Kdyby to zákon nařídil plošně, nevidím problém, ale takhle si akorát všichni nalepí značku,“ řekl před časem majitel baru Steak House Sklípek Rostislav Havelka.