V hotelu Kouty na Havlíčkobrodsku tak vsadili především na vylepšování stávajícího ubytování. „Letos se nám podařilo dokončit další dvě nevšední hotelová ubytování. Hostům je k dispozici i cedrová plovoucí sauna a chceme dokončit také venkovní zahradní kuchyni,“ nastínila provozní hotelu Petra Gulašiová.

Hotel. Ilustrační foto
Hotely na Vysočině zdražují, přesto jsou vyprodané. Vylepšují své služby

Ubytování na Vysočině

* Hotely leckdy musí zdražit, nejedná se ale o rapidní nárůst
* Často za to může nárůst cen potravin nebo energií
* Některé termíny jsou vyprodané, někde je i větší zájem českých turistů

Olga Jenšíková, provozovatelka jihlavského penzionu Willa, vsází na kvalitu své stávající nabídky. „Já si dlouhodobě zakládám na čistém a pohodlném prostředí, ve kterém se budou hosté cítit dobře,“ uvedla Jenšíková.

K rekonstrukci a budování ve svých zařízeních se uchýlili i provozní z Třebíčska a Žďárska. A to například Daniel Kleibl z penzionu Kocour. „Zákazníkům jsme nachystali nové koupelny a zrekonstruovali také zahrádku,“ popsal novinky Kleibl. Rekonstruovat se chystají i v penzionu V Kapli na Žďársku, museli se tam ale potýkat s jiným problémem. A sice změnou majitele. „Letos to po otci převzal syn. Zatím se zaměřujeme na tohle. Na zimu tu ale chceme postavit saunu,“ řekla za penzion Markéta Veselá.

Skoro všechny oslovené penziony a hotely se musely uchýlit ke zdražování. Jedním z míst, kterých se zdražování dotkne, je hotel Sněžná. „Hlavním důvodem je zdražování energií. Zatím máme fixaci cen, jenže to nakonec do ubytování budeme muset promítnout“ připustil majitel hotelu Radek Ambrož.

Zdražit museli jak ve Wille, tak i v hotelu Kouty. „Snažíme se zatím držet ceny ubytování stejné jako v roce 2021. K mírnému zdražení došlo ve stravování, zde musíme reagovat na nárůst cen potravin, avšak neustále pracujeme na zvyšovaní kvality jídel. Vše závisí na dalším vývoji, ale další razantní zdražování neplánujeme. Hosté na nás nezanevřeli ani za covidu a přicházeli nás podpořit i v době zavřených restaurací. Za to jsme jim vděční,“ komentovala Gulašiová z hotelu v Koutech.

Někde mají vyprodáno

I dle slov Jenšíkové bylo zdražení služeb nutné. „Museli jsme k tomu přistoupit. Nebylo to nikterak razantní v žádném z okruhů ale,“ sdělila provozovatelka jihlavského penzionu.

Napříč krajem se ale provozovatelé na zákazníky těší. „Sice to není takové jako před rokem 2019, ale přece jen to vypadá slibněji. Poslední dva roky nebyly moc vydařené. Však v tuhle dobu jsme snad museli loni ještě být zavření,“ snažil se vzpomenout Ambrož. Dodal, že dříve si lidé pokoje zamlouvali na měsíce dopředu. Nyní je to v řádu týdnů.

Novou cyklostezku pro kola i pěší mají v Pelhřimově.
Nová cyklostezka u Pelhřimova otevřena, místní se po ní mohou začít prohánět

Opačnou zkušenost mají však v kojetickém penzionu na Třebíčsku. Poslední dva roky hodnotí jako výborné. „Lidé tolik neodjížděli do zahraničí, takže jsme měli pořád plno. Bylo to lepší než v letech před covidem,“ zhodnotila majitelka historického statku Irena Neterdová. Letos zatím evidují menší zájem než loni. „Zatím máme vyprodáno z poloviny. Nevím, jestli se vrací k výletům k moři nebo naopak začínají více šetřit a nechtějí,“ zamyslela se Neterdová.

V hotelu Kouty už mají nejlepší termíny vyprodané. „Často musíme lidem odpovídat, že nejžádanější termíny už máme obsazené. Lidé byli zodpovědní a termíny rezervovali už například koncem minulého roku. Myslíme si, že o dovolené v Čechách je velký zájem“ dodala provozní hotelu Petra Gulašiová.