Sucho a přívalové deště, které v srpnu panovaly, vůbec nesvědčily růstu hub. Letošní mizerná sezona většinu houbařů zklamala natolik, že dokonce rezignovali i na tradiční prázdninové výpravy do lesů. „Na houbách jsem od jara nebyla, protože vidím, že je sucho. Nevěřím tomu, že by v tomhle počasí něco rostlo," řekla Petra Coufalová z Jihlavy.
Od svých blízkých také slyší samé nepříznivé zprávy o výskytu hub. „Dokud mi někdo neřekne, že rostou, do lesa s košíkem se nevypravím," prohlásila Coufalová. Za těchto podmínek považuje uskutečnění houbařské výpravy za ztrátu času.
I největší odborníci na houbařskou problematiku, mykologové, potvrzují, že houby zkrátka nerostou. „Na vycházkách, které jsme letos s jihlavským mykologickým klubem uspořádali, jsme houby známé běžnému houbaři téměř nenašli," uvedla místopředsedkyně Mykologického klubu Jihlava Eva Hejsková.
Podle jejích slov je letošní houbařská sezona dokonce horší než ta loňská, která také milovníkům houbaření mnoho radosti nepřinesla.
Mykologové očekávají příznivější zprávy o výskytu hub nejdříve v polovině září. Doufají, že by se po příchodu chladnějšího počasí podhoubí mohlo vzpamatovat.
Uděláme vše pro to, aby výstava byla
Na tom, zda houby porostou, závisí také tradiční houbařská výstava, plánovaná na třináctého až patnáctého září. Eva Hejsková hledí přes dosavadní nepřízeň osudu do budoucnosti s optimismem. „Výstava určitě bude. Uděláme všechno pro to, aby-chom mohli představit co nejvíce druhů hub," slibovala Hejsková.
Pevně věří, že se ona sama a nadšenci, kteří budou s přípravou výstavy pomáhat, nevrátí z lesů s prázdnou.
Podle map, které jihlavští mykologové dostávají z Českého mykologického spolku, dokonce již teď došlo k mírnému nárůstu výskytu hub. Ze známějších druhů by mohl člověk při troše štěstí narazit na některé druhy holubinek, hřiby kováře, kozáky a křemenáče.
Jedlý hřib kovář se podobá jedovatému satanovi a nejedlému hřibu kříšťovi. „Satan by se na Vysočině teoreticky vyskytovat vůbec neměl, protože tu pro něj nejsou příznivé podmínky. Kováře je tak na Vysočině možné splést si s kříštěm, kterého by člověk kvůli jeho hořké chuti ani nemohl pozřít," uvedla Hejsková a dodala, že kříště lze od kováře poznat zejména podle žlutých rourek.
Pokud by se někdo rozhodl přece jen se do lesa vypravit a chtěl by si nyní z lesa odnést nějaký houbařský úlovek, měl by hledat zejména na stinných místech nejlépe kolem potoků.
BLANKA FIŠAROVÁ