Obliba hub se od té doby nezměnila. A houbových receptů ještě přibylo. I když ty původní, od babičky, jsou prý pořád nejlepší. „U nás nejvíc letí houbovec. Houby se povaří a smíchají se s vajíčkem a v mléce namočenou houskou. Přidá se majoránka, česnek, kmín, trochu uzeného masa a hrubá mouka. Směs se pak nalije na plech a upeče,“ popsala jeden z tradičních receptů Leona Hrdinová z Rokytna.

Stejné oblibě se dodnes těší i polívka zvaná zalitka. „Do osolené vody se dají vařit na kostičky nakrájené brambory a čerstvé houby. Když jsou brambory měkké, přidá se nakrájený čerstvý kopr a pak se polívka zahustí moukou rozmíchanou v mléce. Ještě chvilku se to povaří a nakonec dochutí octem,“ ukazuje Marie Nekvindová z Nového Města na Moravě. Tuto polévku vaří na Vysočině i v zimě. Jen namísto čerstvých hub použijí houby naložené na kyselo. I s nálevem.

Radek Chodura z Herálce houby nejen sbírá, ale také o nich kreslí vtipy.
Všechny houby domů nosit nesmí: houbař z Herálce o nich kreslí vtipy, podívejte

Houby donesené z lesa se musí spotřebovat co nejdříve. Aby si na nich lidé mohli pochutnat i v době, kdy krajinu pokryje sníh, museli se naučit je zpracovat tak, aby vydržely. Nejčastěji je suší. Oblíbené je i zamražování. „Taky se houby podusily v sádle, daly se do sklenic a ty se zavíčkovaly. Tak vydržely přes celou zimu,“ přidala další možnost, jak houby zpracovávat, Leona Hrdinová.

Na uchovávání hub se používá i sladkokyselý nálev. „Do něj se nakládají drobnější houby. A taky se v něm zavařuje směs hub a zeleniny. Kousků květáku, mrkve, zelených fazolek, malých cibulek a drobných hub. Vypadá to moc hezky, je to pěkně barevné,“ říká Leona Hrdinová.

Houbová čalamáda

Čím dál oblíbenější je v poslední době i houbová čalamáda. Z hub, papriky, cibule a kečupu. „Někdo ji ale dělá jen ze zeleniny a z hub, kečup nepoužívá,“ podotýká Leona Hrdinová.

Houbové recepty z Vysočiny.Houbové recepty z Vysočiny.Zdroj: DeníkČalamáda se dá použít na kde co. „Já dělám něco velice podobného, říkáme tomu ale houbové tousty. Používám je na topinky, pod maso i do rizota. Dají se zužitkovat jakkoliv,“ potvrzuje Pavla Smolková z Rozsoch, která nedá dopustit ani na houbovou paštiku. „Recept je podobný jako na houbové tousty, akorát se tam přidávají ještě syrová vajíčka. A nakonec se všechno rozmixuje,“ vysvětluje Pavla Smolková.

Důležitá pro tento recept je barva použité papriky. „Podle ní chytá barvu i paštika. Nejhezčí je paštika z červené papriky, ta má pak barvu do oranžova,“ komentuje Pavla Smolková.

Houbová paštika
Na 1 kg sádla osmahneme 1 kg nakrájené cibule, přidáme 1 kg na jemno nakrájených paprik, 2 kg nakrájených hub, jednu feferonku, sůl, pepř a dusíme do měkka. Vlažné rozmixujeme a přidáme 5 syrových vajec. Promícháme, plníme do sklenic a dvě hodiny zavařujeme v páře.

Houbová čalamáda
Nakrájíme 2 kg hub a 10 minut ve vodě vaříme. Propláchneme studenou vodou. 1,10 kg paprik nakrájíme na nudličky, ¾ kg cibule na plátky a podusíme na ¼ l oleje 15 až 20 minut. Přidáme houby, ¼ l octa, 3 lžičky soli, 2 lžičky mletého nového koření, 2 lžičky mletého pepře, 60 dkg kečupu a 30 dkg cukru. Zamícháme, plníme do sklenic a sterilizujeme hodinu při 100 stupních Celsia.