Pod názvem kuřátka označují houbaři z Vysočiny chuťově vynikající houbu lišku obecnou. Ta se na nějakou dobu z lesních porostů takřka vytratila. V poslední době ale na Vysočině opět roste. „Začínají růst skoro všude, našel jsem je i v místech, kde bych je vůbec nečekal,“ potvrdil Hubáček.

Mykologové říkají, že počasí růstu hub stále nahrává. „Vypadá to nadějně. Teď se po těch tropech trochu ochladilo a místy přešel velký pás bouřek. Sami se proto divíme, že hub roste relativně málo. Čekali jsme, že jich bude víc,“ poznamenal Jiří Burel, předseda Mykologického klubu Jihlava.

Ilustrační snímek.
Auto na Brodsku srazilo devadesátiletého chodce. Skončil v nemocnici

Podle něj lze houby stále místy najít. „Byl jsem ve Žďárských vrších, na Třebíčsku i na Jihlavsku, ale na plné koše to ještě není. Houbaři, co mají svá místa, nacházejí nějaké směsi hřibů smrkových, dubových či hnědých, kovářů, lišek a někde se objeví i nějaká holubinka,“ řekl Burel.

Lesy ve Žďárských vrších zatím ale houbami rozhodně neoplývají. „Nic moc. Něco roste, ale velmi málo. Posledních čtrnáct dní je útlum. Ale určitě se to změní. Do čtrnácti dnů mohou houby opět začít růst,“ vyjádřil se novoměstský mykolog Oldřich Pojezný.

„Je přeci ještě léto. Houby očekáváme až tak v polovině září. Řekl bych, že houby budou hlavně na podzim. Pak bude určitě velká vlna smrkových a hnědých hřibů. A začnou růst i podzimní houby, jako jsou například čirůvky či růžovky. Počasí a vlhkost jsou příznivé,“ přidal se Jiří Burel.