„Místy jsou, ale místy je to bída. Teď jsem v lese, kde nebyla pořádná houba, ale v tom předchozím jsem něco našel. Mám košíček smrkových hřibů. Rozhodně není růst na maximu, ale to přijde," popsal včera přímo z lesa Burel.

Podle něj bude nejlepší na houby vyrazit tak za týden až čtrnáct dnů. „To se situace zlepší a hub bude více. Teď znovu zapršelo, i když to nebylo nic extra, ale i tak to houby přiživí," informoval předseda.

Nejvíce rostou
tam, kde je vlhko

Poradil, že v současné době je houby nejlepší hledat na vlhčích místech. „Tedy tam, kde se i v létě drží voda. To je v okolí potoků, údolí a smrčin. V otevřeném lese jsem dnes něco našel, ale žádná sláva," řekl včera Burel s tím, že nejvíce rostou smrkové a dubové hřiby, kováři a růžovky. Na houbách včera potkal mnoho lidí. „Řekl bych, že na dvou kilometrech stálo u lesů tak třicet aut," spočítal mykolog.

Na houby včera vyrazil i Stanislav Jonáš z Jihlavy. Řekl jsem si, že když nic nenajdu, alespoň se hezky projdu. Vyrazil jsem už v pět ráno, protože jsem tušil, že podobných nadšenců jako já bude víc. A kdo dřív přijde… I tak to ale žádná sláva nebyla. Našel jsem asi dvacet smrkových hříbků, víc ani ťuk. V lese jsem strávil asi tři hodinky. Tak alespoň moje oblíbená smaženice bude," popsal nevelký  úlovek Stanislav Jonáš.

Velká výstava hub nakonec bude

Kvůli tomu, že houby nerostly, Mykologický klub Jihlava nevěděl, zda tento rok vůbec uspořádá Velkou výstavu hub. Nakonec se ji rozhodl o týden odložit a o jeden den zkrátit. „Předpokládáme, že to už hub bude více," informoval předseda jihlavských mykologů. Výstava se tedy bude konat v pátek a v sobotu 18. až 19. září.
V Jihlavě každý rok funguje i mykologická poradna, kam se svými úlovky přichází desítky lidí, letos ji ale mykologové kvůli počasí a nedostatku hub zrušili. Obnovená by měla být v průběhu září.

Podle mykologa Jiřího Burela je pro houby lepší, když prší méně a vytrvale, než když jsou přívalové deště. „Nejlepší je déšť a teplo tak mezi patnácti až dvaceti stupni. Pak se přidají ranní rosy a mlhy, což houbám dost pomůže," uzavřel Burel.