Správa úložišť jaderného odpadu (SÚRAO) zde pravděpodobně začne v příštím roce s průzkumy, za které však obcím náleží roční příspěvek v řádech milionů.

Některé obce peníze nechtějí. Nesouhlasí totiž s tím, aby se na jejich území kvůli průzkumům jakkoli zasahovalo do země. Nejhlasitějšími odpůrci jsou Hojkov a Cejle.

„My si peníze od Správy úložišť nevezmeme. Už nás vyzvali, abychom jim zaslali číslo účtu a IČO. To jim ale nesdělíme," reagovala na informaci o slibovaných příspěvcích starostka Hojkova Milada Duchanová. Nejde ovšem pouze o její rozhodnutí, na tomto postupu se shodlo hojkovské zastupitelstvo. Podobně budou postupovat v Cejli, kde toto rovněž zastupitelstvo probralo. „Ani my příspěvek nechceme, číslo účtu posílat nebudeme," uvedla starostka Cejle Pavlína Nováková.

Zelenou příspěvkům pro obce dala v minulých dnech vláda svým rozhodnutím. Podle něho obcím náleží příspěvky za průzkumné práce, o kterých se mluví už několik let. Stát vyčlenil pro tyto účely 72 milionů ročně. Základní příspěvek je ve výši 600 tisíc korun. K této částce se připočítává 30 haléřů za každý metr čtvereční katastrálního území, na němž je stanoveno průzkumné území. První část příspěvků by tak obce měly podle vyjádření SÚRAO dostat ještě do konce roku. Vypláceny budou za každý rok po celou dobu trvání průzkumů.

O něco méně radikální názor než v Hojkově a Cejli mají například v Rohozné a Dolní Cerekvi. „Pravděpodobně bychom udělali anketu mezi občany, zda si peníze máme nechat, či je vrátíme," uvedla starostka Rohozné Štěpánka Šteflová s tím, že toto ještě musí projednat zastupitelstvo.

V Dolní Cerekvi budou o osudu jaderných peněz rozhodovat rovněž zastupitelé. Podle starosty Zdeňka Jirsy bude záležet, na co by peníze byly případně využity.
Také Milíčov a Nový Rychnov se musí o případném navýšení rozpočtu o jaderné peníze předem pobavit.

Roční příspěvky:

Rohozná         2 558 026 Kč
Nový Rychnov    2 414 056 Kč
Milíčov            1 975 313 Kč
Hojkov            1 941 949 Kč
Cejle            1 266 592 Kč
Dolní Cerekev    1 176 071 Kč
Celkem ročně     11 332 007 Kč
Zdroj: SÚRAO