Byly časy, kdy v Horních Dubenkách žila bezmála tisícovka obyvatel. Byly tam čtyři krejčovské a tři obuvnické dílny, sedlářství, kolářství, zámečnická dílna, kovárna a čtyři truhlářské dílny. V patrovém domě s věžičkou v osmdesátých letech sídlil takzvaný Místní národní výbor v Horních Dubenkách, který odtud řídil obec o 700 duších. V prostorném objektu byl i obchod se smíšeným zbožím, poštovní úřad, byty a svého času i obecní knihovna.

Život v Horních Dubenkách zpestřovala nejrůznější setkání a oslavy jubileí, MDŽ, programy pro seniory, pro zájmová sdružení, vítání občánků a podobně. Například v roce 1992 skupince mladých lidí, narozených v letech 1974 – 5, obecní úřad Horní Dubenky připravil malou oslavu k 18. narozeninám.

Ilustrační foto
Kraj chystá úpravu sjezdu na Luka nad Jihlavou

Důležité místo v historii i společenském životě vesnice samozřejmě zaujímají hasiči. Ti si pro sebe postavili požární zbrojnici neboli hasičárnu. Stavba trvala pět let a nová zbrojnice byla slavnostně otevřena v roce 1975 při oslavách 75. výročí založení sboru. Pracovalo se tehdy s nadšením a zadarmo v akcích „Z“ a hasičům se říkalo požárníci. Hasiči pořádali v obci mnoho stavebních a zvelebovacích prací, ale také oslav, tanečních zábav, zájezdů a dalších akcí.

PŘÍŠTÍ DÍL: Podíváme se do sousedního Janštejna.

Máte doma také zajímavé snímky z našeho regionu z let 1918 až 1992? Pošlete nám je na redakce.jihlavsky@denik.cz.