Prkna a trámy na střechy a všechno možné včetně střešních šindelů vyráběla Krézlova pila. Pilu vystavěl zručný tesařský mistr Tomáš Krézl. Měl dobré ceny, a chodili mu zákazníci i z nedaleké Polné. Pila byla v provozu ještě v roce 1935.

Málokterá větší vesnice měla v meziválečných letech svoji hudbu, ale osada Hrbov se chlubila už před rokem 1930 desetičlennou dechovou kapelou. Za přispění muzikantů ze sousedního Brzkova se hrávalo na tancovačkách a při různých příležitostech včetně masopustních průvodů.

V Hrbově se vyučovalo začátkem 19. století po domech. Nová škola v místě vyrostla až roku 1880. Před 1. světovou válkou byla budova zbořena a postavena nová. Koncem 30. let minulého století ji navštěvovalo na 50 žáků. Hrbovská škola byla zrušena po roce 2000, školáci dojíždějí do Polné.

Ilustrační foto.
Odpadky z přírody opět vysbírají dobrovolníci

Životem pulsovala hospoda U Klusáčků, i školáci tam svého času chodili na vyučování. V hospodě se slavily vyhlášené masopusty se staročeskými tanci. Za první republiky tam hrálo sedm let ochotnické divadlo pod vedením učitele Josefa Jahody.

Byly časy, kdy se v Hrbově ve vsi leskly hladiny hned pěti rybníků, což dokazuje stylizovaná mapa z počátků 19. století. Tři z nich byly časem zavezeny, zrušeny. Uprostřed obce dnes najdeme místo rybníka hlavní požární nádrž. Další větší rybník Baba a menší rybníčky leží jižně od obce.

Jeden ze snímků v naší fotogalerii, pořízený po roce 1918, představuje rodinu Brabcovu. Brabcovi v Hrbově představovali jeden z nejstarších selských rodů s privilegii z 15. století, obnovovanými a respektovanými celé věky. Ovšem komunisté po roce 1948 z vážených a bohatých občanů udělali kulaky a psance.

PŘÍŠTÍ DÍL: Podíváme se do Telče, jak probíhal přesun obřího žulového obelisku z Mrákotína do Prahy.

Máte doma také zajímavé snímky z našeho regionu z let 1918 až 1992? Pošlete nám je na redakce.jihlavsky@denik.cz.

Francouzský šéfkuchař Philippe Mille, držitel dvou michelinských hvězd učil vařit studenty gastronomie na Vysočině.
OBRAZEM: Studenti vařili pod vedením francouzského šéfkuchaře