Ten dokonce nechal návštěvníky točit klikou, která celý nástroj rozezněla.

„Pojďte si to vyzkoušet, nestyďte se," nabádal lidi ve středu dopoledne Bondra. V zásobě měl několik známých melodií, mezi ně patřil například čardáš nebo píseň od Edit Piaf.

Bondrův flašinet byl vyroben v roce 1930 v Belgii a je zrestaurovaný. Hraje na takzvané papírové kartony, v nichž každý otvor představuje notu a její délku. Podobně jako u varhan může měnit výšku tónu, barvu a sílu zvuku. Jan Bondra je prezidentem Společnosti přátel mechanické hudby.

Flašinet je dnes už vzácností, jde o předchůdce gramofonu, který byl v minulém století prakticky základní výbavou všech domácností.
Doprovodný program Dřevořezání obstarala i hudební produkce. Nicméně každý čekal na to, zda se podaří dosáhnout figurky s číslem 1 000, která přibude do společného betlému vystaveného v Schumpeterově domě. Nakonec se to podařilo, přijelo 54 betlémářů a prakticky každý dodal jednu figurku. Před letošní akcí měl betlém 966 figurek.

Letošní ročník se podle předsedy jeho předsedy třešťského Spolku přátel betlémů Pavla Brychty vydařil. „Účast byla hojná, jak návštěvníků, tak řezbářů," uvedl. Lidé sledovali, jak pod rukama řezbářů na náměstí vznikají darovníci, ovečky, ale také třeba stromy a železniční drezína. Jde o nemalované figurky z lipového dřeva vysoké do 14 centimetrů. Pro společný betlém už řezbáři dříve zhotovili kupříkladu i mlýn, věž, domek a studnu. „Jeden rok nám třeba chyběla zvířata, tak jsme řekli, že by bylo dobré vyřezat zvířata, jeden rok bylo víc staveb. Teď už to necháváme volně," řekl Brychta k zadání pro řezbáře.

Všechny figurky jsou celoročně vystavené, ale prostor v třešťském Schumpeterově domě už rozrůstajícímu se betlému přestává stačit. „Jestli chceme pokračovat, musíme najít větší místo," uvedl Brychta. Náročná je podle něj také péče o společný betlém, který místní betlemáři každoročně přestavují.

Vedle malých figurek do společného betléma vznikla v minulých letech při Dřevořezání svatá rodina v nadživotní velikosti. Sochy stojí v ulici Na hrázi a návštěvníky Třeště upozorňují na dvousetletou betlemářskou tradici města. Díky letošnímu setkání řezbářů se tento betlém pod širým nebem rozroste o sochu pasáčka, přibude tam i sedící pták.