Pod mottem Krajské město známé i neznámé si turisté prošli někdejší královské horní město. „Sám jsem se minulý týden dostal do prostorů, kde jsem nikdy nebyl. A to v Jihlavě žiji sedmdesát let,“ přiznal primátor města Rudolf Chloupek, že je v krajském městě stále co poznávat.

I když bylo pod nulou, podle turistů se počasí vydařilo. „Počasí je perfektní. Na mráz se dá obléct, ale když prší, tak člověk nevyleze z domu nebo se schovává,“ uvedl Stanislav Balík z Klubu českých turistů.

V rámci samotného zahájení jarní sezony náměstkyně hejtmana Jana Fischerová za doprovodu žesťového kvartetu ZUŠ Jihlava navlékla stuhu na symbolický klíč. Od deseti hodin se pak již mohli turisté rozdělit do skupinek, které se vydaly na komentované prohlídky historické jihlavské radnice, domu Gustava Mahlera, Historického podzemí i novodobých kolektorů. Zájemci si mohli projít i historické části Jihlavy. Připravené trasy měly vzdálenost v rozmezí šesti a zhruba třiceti kilometrů.

Utkání 4. kola skupiny o umístění v hokejové extralize: HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov.
Hotovo. Dukla opět prohrála s Litvínovem a jde do baráže

Pro turisty byly v sobotu zpřístupněny všechny památkové, kulturní a církevní objekty ve městě. Zajímavé expozice byly připraveny i v muzeu Vysočiny. V prostorách radnice byla také umístěna výstava z historie Klubu českých turistů, další panely se věnovaly turistům z různých měst Vysočiny, kde se ani zdaleka neprezentovala jen okresní města.

Pro turisty bude letos připraven již za týden pochod Jarní Vysočinou v Havlíčkově Brodě, v Jihlavě se každoročně koná Teslácký šotek a třeba Bedřichovští turisté připraví mimo jiné i stokilometrový pochod. Na podzim pak bude Podzimním Horáckem. „Těch akcí je moc,“ dodal Balík.

V rámci zahájení jarní sezony na Vysočině se divákům v sobotu v Jihlavě představil domácí parkourový tým Urban Sense. Čtveřice mladých akrobatů nejen z Vysočiny předvedla chůzi na rukou včetně skoků, salta, přemety ve vzduchu a vrcholem akce bylo přeskočení jedenácti ležících lidí.