V ulicích jsou cyklisté k vidění stále častěji, a nejen tam. „Samozřejmě, že jsem letos už na kole byl,“ řekl mladý cyklista Tomáš Mařík a pokračoval: „Pokaždé je to super. Když si člověk na sebe vezme správné oblečení, tak není problém vyrazit kousek po silnici, anebo, ještě líp, v lese, kde nebývá taková zima.“ Kousek po silnici je pro něj zhruba padesát kilometrů.

„Od pěti, deset stupňů nad nulou může na kole jezdit každý,“ potvrdil také Lukáš Valenta z pelhřimovské prodejny Velosport Valenta. „Spíše je to nyní záležitost jízdy po silnicích a po zpevněných cestách, protože v terénu je ještě nyní dost mokro. I když už jsem se na kole do terénu také podíval,“ dodal.

Co se servisu týká, Velosport Valenta připravuje letos kola na sezonu už necelý měsíc. „Když slezl sníh a ukázalo se sluníčko, hodně lidí si vzpomnělo, že mají kola, která ležela celou zimu schovaná,“ usmál se Valenta.

Na přelomu února a března mívají v servisu každoročně plno, čekací doba na objednání je aktuálně zhruba tři týdny. „Ideální je se objednat a domluvit si konkrétní termín. Pak jsme schopni udělat servis do druhého dne,“ uvedl s tím, že situace se uklidní zřejmě jen pokud ještě napadne sníh.

V podobném duchu pak hovoří i Radek Chlubna ze Žďáru nad Sázavou. „Podmínky pro jízdu na kole jsou už celkem dobré,“ prozradil. Servis v Cyklo Chlubna už také jede na plné obrátky, na přání zákazníka lze kolo vzít ráno do servisu a odpoledne už na něm může cyklista vyrazit. „S předáním kola do servisu bych moc neotálel, až se rozsvítí, bude toho hodně,“ odhaduje. Sto háků připravených na kola zákazníků bude brzy zaplněno.

Kamery jsou na svém místě, zkušební měření začalo.
OBRAZEM: Začali měřit rychlost v tunelu

Cyklistům se budou věnovat také strážci zákona. Městské policie v Jihlavě na letošní rok plánuje tři preventivní akce zaměřené na cyklisty. „V jejich průběhu upozorňujeme cyklisty na nedostatky ve vybavení kol, pravidla pohybu na komunikacích a bezpečnost,“ vysvětlil zástupce vedoucího městské policie Stanislav Maštera. Kontrolní činnost cyklohlídek městské policie začne již v nejbližších dnech.

Stav a výbavu jízdního kola budou během jara kontrolovat i krajští dopravní policisté. „Opakovaně se zejména časně ráno nebo večer za snížené viditelnosti setkáváme s neosvětlenými cyklisty, kteří zbytečně riskují své zdraví nebo i život,“ uvedla mluvčí Dana Čírtková. Policie dodává, že se loni na Vysočině událo bez jedné sto padesát nehod s cyklisty. Dvacet z nich bylo pod vlivem alkoholu a vystavili se tak nebezpečí až padesátitisícové pokuty.

Kácení stromů u Velkého Beranova.
Stavba obchvatu za osm set milionů začíná