Třicet vzorků pečiva ke zjištění přítomnosti koronaviru obdržela laboratoř v druhé polovině minulého týdne. „V některých nákupních řetězcích se pečivo balí, ale nedá se stoprocentně zajistit, že není kontaminované. Od pekárny po zabalení bylo v kontaktu s lidmi,“ vysvětluje vedoucí oddělení molekulární biologie Bronislav Šimek. Pečivo se muselo na testování dostat co nejrychleji, protože virus na jeho povrchu by mohl degradovat.

Podle Šimka není účelem někoho nachytat, ale zjistit, jestli existuje reálná možnost přenosu viru tímto způsobem. „V procesu výroby a v obchodech se mohou nacházet infikované osoby, které mohou být potenciálním rizikem pro ostatní. Bezpečnost nelze vždy stoprocentně zajistit,“ říká odborník.

Domov pro seniory, ilustrační foto.
První mrtvá na koronavirus na Vysočině. Zemřela žena z břevnického domova

Na Vysočině jsou stále obchody, kde pečivo balené není a nikdo nehlídá, jestli všichni zákazníci mají rukavice. Nejde přitom jen o pečivo, ale také o zeleninu nebo třeba pultový prodej uzenin. Je třeba říci, že zákeřný virus může být doslova všude, avšak přenos infekce z potravin je jednou z méně pravděpodobných.