Prázdniny jsou teprve ve své polovině a málokdo řeší, co bude v září, natož v říjnu. Najdou se ale tací, kteří teď shánějí, dojednávají, řeší a vyřizují na plné obrátky. Řeč je o lidech, kteří mají na starosti kandidátky do říjnových komunálních voleb.

„Do úterka 31. července do 16 hodin je nutné podat kandidátní listiny. Do 6. srpna v nich ještě můžou jednotlivé kandidující strany a uskupení měnit jména a pořadí,“ uvedla Věra Brabencová, vedoucí odboru vnitřní správy na třebíčské radnici, kde kandidátky přebírají.

Jan Míka (druhý zleva) a Libor Joukl (první zprava) se svými obhájci před Okresním soudem v Jihlavě.
Po roce a půl pokračoval soudní proces kvůli zakázce na sypače

Například právě v Třebíči dělají tuto agendu pro 70 obcí a do pátku 27. července měli na stole 270 kandidátek. „Stále nám ještě chybí dodat listiny z 25 obcí. Tam si to nechali na poslední chvíli. A ze samotné Třebíče nám kandidátní listinu zatím doručilo pouze sedm uskupení, čeká se, že jich bude víc,“ vypočítala dva dny před koncem termínu Brabencová. Už od samého pondělního rána měla ona s kolegy za dveřmi frontu.

Tím to ovšem neskončí. „Po 6. srpnu, objeví-li se na kandidátce nějaký problém, dostane uskupení výzvu k odstranění závad. Každopádně po 18. srpnu už bude podoba kandidátních listin definitivní,“ popsala jednotlivé kroky Brabencová.
Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října. Termín vyhlásil prezident.

Pomůže politická strana

Do nich půjde například i uskupení Spolupráce – aktivity z pětitisícové Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. Kandidátku už má odevzdanou. Letos si jeho členové vlastně tak trochu oddechli, protože se jim podařilo vyjednat, že je v komunálkách zastřeší strana SNK Evropští demokraté. To v minulých volbách, protože do nich vstupovali jako nezávislí, museli nejdříve nasbírat něco přes 350 podpisů od spoluobčanů. Číslo je dané zákonem, procentuálně odpovídá poměru k počtu obyvatel Náměště a jejích integrovaných obcí.

„Letos nám časově velmi náročná etapa shánění podpisů, která se navíc trefuje do období dovolených, odpadá. SNK ED jsou slušná, etablovaná strana bez extremistů, jsou v ní osobnosti, se kterými nemáme problém. A zase při jiném typu voleb můžeme pomoci my jim, a to personálně,“ uvedl lídr kandidátky a současný místostarosta Náměště Jan Kotačka.
On osobně shánění podpisů vnímá dvoustranně: jednak si člověk může s lidmi promluvit, dozví se víc o názorech a potřebách lidí, se kterými žije v jedné obci. „Na druhou stranu jako by to měl být trest nebo překážka pro lidi nezávislé na politických stranách, kdy jim nestačí přinést čestné prohlášení, ale musejí mít i archy s podpisy spoluobčanů,“ říká Kotačka.

V Náměšti si stanovili 17 členné zastupitelstvo. A tolik maximálně může být jmen na kandidátce. „My jsme už v počátku měli 15 jmen jistých a zbývající dvě jsme sehnali, takže jsme spokojení. Totiž kdo nezaplní všech 17 míst, tomu se procentuálně zmenšuje šance na úspěch ve volbách,“ vysvětlil místostarosta. Vnímá, že lidem se moc do komunální politiky nechce.

Byla to honička, ale podařilo se

Ve stejně velké Polné na Jihlavsku jde do voleb mimo jiné i Sdružení nezávislých kandidátů Společně pro Polnou. A protože není zastřešeno žádnou politickou stranou, muselo kolečko se sháněním podpisů absolvovat. „Bylo potřeba mít 370 podpisů, nakonec jsme sehnali o 80 víc. Sbírali jsme je asi měsíc, stihli jsme to. Kandidátní listinu odneseme na příslušný úřad ještě dnes,“ uvedl v pondělí 30. července Roman Vařejčka, který je trojkou na této kandidátce.

Obtížnější, než sehnat podpisy, bylo podle jeho slov obsadit všechna místa na kandidátní listině. V Polné je pro to potřeba 21 jmen, odsouhlasili si tam maximální možný počet, který umožňuje zákon. Minimum pro město této velikosti je 15 zastupitelů. „Ale nakonec se to zdárně podařilo,“ dodal Vařejčka.

Když už zástupci kandidujících uskupení přijdou kandidátní listinu odevzdat, občas se jim stává, že jim úředníci dokument po kontrole vrátí. „Zatím jsme tak učinili ve třech případech. Nejvíc nepřesností nacházíme u věku kandidátů,“ dodala třebíčská úřednice Věra Brabencová.